<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skriv om Haaland

Publisert 26. mai 2023 kl. 20.00
Oppdatert 2. juni 2023 klokken 09.49
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 495 ord
Erling Braut Haaland. Foto: NTB

Dette var Trygve Hegnars leder lørdag 27. mai.


Vi er ikke så veldig opptatt av hva andre aviser og medier skriver om. Forleden holdt vi likevel på å falle ut av sofaen da NRK Dagsrevyen hadde et innslag om en frisør som klippet hunder – i Tunis. Er det en seer som bryr seg? Hvor er redaktøren i Dagsrevyen?

Eller oppslaget forleden i Dagbladet om at softisene som selges er for store. Det kan komme lovpålagt regulering av softis-størrelsen. Selv landbruksminister Sandra Borch (Sp) holdt på å le seg ihjel.

Så er det andre som kritiserer at avisene skriver så mye om fotballspilleren Erling Braut Haaland. Siden oppstarten av Premier League i England i fjor høst har norske medier hatt 16.610 artikler om Haaland og 7.359 artikler om Martin Ødegaard. Fotball er nevnt i 105.011 artikler, ifølge Klassekampen.

Det er jo strålende. Haaland er en av verdens beste fotballspillere, med rekord i antall scorede mål, og nylig utnevnt til Årets spiller i den engelske toppserien. Han har en fantastisk utstråling og er allerede et økonomisk stjerneskudd. Han tjener rundt 300–400 millioner kroner i året og verdsettes til noen milliarder kroner. Faren, Alfie Haaland, løper rundt med investorstjernene Arne Fredly og Øystein Stray Spetalen.

Det er like spennende som rater for tankskip og investorene bak nye techselskaper. Erling Braut Haaland kunne hatt egne sider i Finansavisen, sammen med annet investorstoff.

Mye av norsk presse har skjønt dette, og de store avisene har egne Haaland-staber og Haaland-reportere. 16.610 artikler siden i høst. TV 2s Haaland-team utgjør åtte personer.

Selvfølgelig må norsk presse følge opp når Norge har en idrettsstjerne av slike dimensjoner.

Men så er det noen surpomper. Noen hevder at «denne formen for underholdningsjournalistikk ødelegger for seriøs sportsjournalistikk», og andre viser til at Manchester City, hvor Haaland spiller, eies av sjeik Mansour, som er medlem av kongefamilien i Abu Dhabi og er visestatsminister i De forente arabiske emirater.

«Dette er prosjektet til eierne av Manchester City», sies det. Og klubben skal visstnok ha en mørk historie. Nå skal det skrives trivielle historier om klubben slik at man glemmer hvem de virkelig er, hevdes det. Såkalt sportsvasking.

«I dag er det grumsete internasjonal storpolitikk. Det er et geopolitisk virkemiddel for å sikre seg innflytelse», sier redaktør Håvard Melnæs i fotballbladet Josimar.

Det er mulig at disse sidene burde vært mer omtalt og diskutert i norske og engelske medier, men det har altså vært skrevet 16.610 artikler om Erling Braut Haaland det siste halvåret.

Fordi folk vil lese om fotball og stjernelivet til Haaland.

TV 2, VG og Dagbladet vet hva de gjør. Og unge Haaland står bare ved begynnelsen av sin karriere.

Han er kommet så langt allerede at han i fjor sto på venteliste for å komme med på Kapitals liste over landets 400 rikeste. Vi følger ham nøye. Økonomi er vårt tema. Så får andre skrive at historiene om Haalands scoringer «ufarliggjør og normaliserer eierne til Manchester City».

Andre av våre kolleger får skrive om puddelklipp i Tunis og størrelsen på softisen.