Dette var Trygve Hegnars leder 30.11.2024.
Som så ofte skjer når kjente personer eller kjendiser blir offer for mye medieinteresse, dukker det opp personer (Kristin Clemet og Eva Sannum deltar gjerne) som mener at medietrykket blir for stort.
Med redaktørstyrte og uavhengige medier blir det en vanskelig øvelse å si hvorfor og hvordan medietrykket blir for stort. Ved en stor offentlig hendelse er det for eksempel naturlig at VG og Dagbladet har mye stoff på samme sak samme dag, og Dagsrevyen og TV 2 følger opp, i tillegg til de store regionavisene.
Men fire eller seks sider om samme sak samme dag er ikke mye når et medlem av kongefamilien siktes for voldtekt. Redaktøren i VG kan ikke ta hensyn til Dagbladets dekning når han på morgenmøtet sier hvor mye spalteplass og ressurser som skal brukes på nyheten.
Mediepresset blir stort, og det er helt naturlig.
Marius Borg Høibys advokat, Øyvind Bratlien, sier at «pressen har så langt ikke oppført seg som en vaktbikkje. Den har oppført seg som en sulten, siklende hund med ørepropper og skylapper».
Nå er advokat Bratlien betalt for å si de dummeste ting og logre mest mulig, men det får være grenser.
Ofte går kritikken av pressen på at en sak dras ut og føres videre over lang tid uten saklig grunn, bare fordi et kjent navn er med. Det er irrelevant i Marius Borg Høiby-saken.
Det blir mer og mer fordi det kommer nye, sjokkerende forhold.
Hele saken Marius Borg Høiby er så vanvittig at den må skrives om og drøftes
Siktelse for grov vold i nære relasjoner og fengsling er selvfølgelig noe allmennheten bør få kjennskap til når det gjelder sønnen til Norges neste dronning. Så kom sak nummer to og sak nummer tre. Pressen kunne ikke overse dette. Og nå sist en siktelse for voldtekt mot to kvinner. Pressen kunne ikke overse dette heller selv om det ble mye etter hvert.
Kronprinsessen avleverte sin sønn da han ble fengslet første gangen, og sønnen sendte ut en pressemelding om at han var rusavhengig, og at han nå skulle gjøre noe med det.
Deretter kom nyheten om at noe av bevismaterialet i voldtektssakene finnes på film/video tatt opp av gjerningsmannen selv. Skulle pressen oversett dette? Vi mener nei.
Og Oslo tingrett har visstnok vurdert om videomaterialet er godt nok grunnlag for tiltale og dom. Rører kvinnen på seg eller er hun nærmest død og ikke i stand til å si nei?
Interessante retts- og bevisspørsmål.
Forsvareren sier at Høiby «er 100 prosent forhåndsdømt av presse og en folkedomstol».
Vi er 100 prosent uenig.
Så kommer kritikk av politiet. En vanlig øvelse fra den type advokater. Hele saken Marius Borg Høiby er så vanvittig at den må skrives om og drøftes. Pressen gjør jobben sin.
Og da finner den også ut at Høiby har hatt et kriminelt nettverk som han har åpnet dørene for på Skaugum. PST stenger dørene på Skaugum av sikkerhetsgrunner.
Stadig noe nytt. Som det må skrives om.
Marius Borg Høiby fengsles for en uke. Kan det bli verre i kongefamilien?
Nyhetsterskelen må legges høyere, sier noen.
Nei, sier vi. Går det helt galt, kan straffen bli 5–10 år i fengsel. Det hjelper ikke med en skrikende Øyvind Bratlien og den vanlige kritikken av pressen.