<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
STOPPER OPP: Produksjonen av elbilen BMW iX ved Dingolfing-fabrikken i Tyskland.  Foto: BMW

BMW stanser produksjonen

BMW stanser produksjonen ved flere fabrikker i Europa på grunn av den pågående krigen i Ukraina. De rammede fabrikkene lager blant annet elbilene i4 og iX.

Publisert 2. mars 2022 kl. 15.23
Oppdatert 3. mars 2022 klokken 18.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 412 ord
BMW stanser produksjonen ved flere fabrikker i Europa på grunn av den pågående krigen i Ukraina. De rammede fabrikkene lager elbilene i4 og iX som nordmenn venter på.

BMW tvinges til å stanse bilproduksjonen ved flere av sine fabrikker i Tyskland. Det er Russlands invasjon av Ukraina som hindrer tilgangen på deler til produksjonen, forteller en BMW-talsperson til Frankfurter Allgemeine Zeitung.

STOPPER OPP: Produksjonen av elbilen BMW iX ved Dingolfing-fabrikken i Tyskland. Foto: BMW

Det er snakk om at både München-fabrikken og den gigantiske Dingolfing-fabrikken settes på pause neste uke, i tillegg til at Mini-fabrikken i Oxford i England og motorfabrikken i Steyr i Østerrike stopper opp. 

BMWs fabrikk i München produserer blant annet den populære elbilen BMW i4, mens Dingolfing-fabrikken produserer BMWs elektriske toppmodell, SUV-en iX som mange nordmenn venter på.

(1 / 5)

Kriseteam

Ifølge Automotive News Europe har BMW satt opp et kriseteam, i likhet med VW og Stellantis, som også er rammet av deletilgangen som følge av invasjonen. Det jobbes etter sigende med å sikre tilgangen på de vitale bildelene, og for BMW skal det dreie seg om ledningsnett som normalt produseres av en underleverandør vest i Ukraina. 

Også VW stanser produksjonen på grunn av mangelen på deler. Her blir det blant annet stans i produksjonen av elbilmodellene Cupra Born, VW ID.3, VW ID.4 og VW ID5 i tillegg til Audi Q4 e-tron som alle baserer seg på den samme elektriske plattformen. 

BMW uttaler seg

Marius Tegneby, BMWs norske kommunikasjonsdirektør, kunne først ikke uttale seg om hvordan norske kunder berøres. Etter publisering av denne saken kommer BMW med følgende uttalelse: 

«BMW Group fordømmer aggresjonen mot Ukraina og følger utviklingen med stor bekymring og forferdelse. Våre tanker er med alle de som opplever lidelse og tap i denne krigen. BMW Group støtter fullt ut de implementerte vidtrekkende sanksjonene. På grunn av den nåværende geopolitiske situasjonen avvikler vi vår lokale produksjon i Russland og eksport til det russiske markedet inntil videre. Krigen i Ukraina har også en betydelig innvirkning på landets billeverandørindustri. Kombinert med utfordringene knyttet til halvledere, fører disse forsyningsbegrensningene til produksjonsjusteringer og nedetider ved våre europeiske fabrikker.

I den kommende uken (kalenderuke 10) vil dette føre til nedetid ved følgende produksjonsanlegg: Dingolfing, München (Tyskland) og Oxford (Storbritannia). Det vil også være begrensninger i produksjonen ved anleggene i Regensburg og Leipzig (ett skifts produksjon, Tyskland) og i motorproduksjonsanlegget i Steyr (Østerrike).

Hvordan produksjonsjusteringene vil påvirke våre kundeleveranser er ikke klart. Vi ber om forståelse for at vi foreløpig ikke kan gi spesifikke detaljer. Vi vurderer situasjonen fortløpende sammen med våre leverandører og definerer tiltak for å sikre produksjon igjen så raskt som mulig. BMW Group støtter den berørte befolkningen i Ukraina med et første øyeblikkelig bidrag til FN/UNICEF og deres internasjonale nødhjelpsarbeid».