<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stressmestring med propell

Princess V50 har en rekke detaljer som til sammen sørger for at du oppnår hvilepuls på vei ut av marinaen.

Publisert 30. sep. 2023 kl. 14.50
Lesetid: 9 minutter
Artikkellengde er 2024 ord
PININFARINA: Princess V50 har linjer fra Pininfarina og Olesinski, og ser svært så lekker ut i fint driv over Oslofjorden.  Foto: Ragnvald Johansen

Petter Mork-Knudsen jobber med salg og ettersalg i Princess Yachts Norway, og har i årenes løp kjørt en distanse som tilsvarer 3,5 ganger rundt jorden med forskjellige Princess båter. Han demonstrerer de forskjellige systemene ombord, og forteller om dagens testbåt.

– Hva slags motorer er det under dekk?

– Dette er den nye Princess V50 som ble lansert på båtmessen i Düsseldorf i 2022. Den har to Volvo Penta IPS 650 motorer, med 480 hk hver, sier Mork-Knudsen.

– Den forrige versjonen hadde akslinger, er det noe som vil bli tilgjengelig på denne?

IPS: Princess V50 er utstyrt med Volvo Penta IPS drev, som gjør båten lettkjørt og stabil i sjøen. Foto: Ragnvald Johansen

Mork-Knudsen rister på hodet, og forteller at den utelukkende er beregnet på IPS-drev.

– Helt fra de første linjene strekkes på tegnebrettet, blir beslutningen tatt om hva slags motorisering båten skal ha. IPS-drev krever at undersiden av skroget ikke skråner for mye, men har en relativt flat vinkel mot drevene. Dersom en skulle designe båten for å kunne utstyres med begge deler, får du en dårligere sjøbåt, forklarer Mork-Knudsen.

Fjord-kontor

Daglig leder i Princess Yachts Norway Svein Erik Palmstrøm er også med på turen, og gleder seg over at dagens kontor har satt kursen utover Oslofjorden.

– Hva er det folk er på jakt etter når de skal kjøpe seg båt?

– Det er denne følelsen vi får nå som vi kaster loss og er på vei ut på fjorden. Båten blir et verktøy for å finne indre ro, og senke pulsen, sier Palmstrøm.

– Hva er det som gjør at folk velger Princess fremfor en av konkurrentene?

– Vi bygger alt selv, og legger vekt på at alle detaljene ombord skal gjøre det så behagelig som mulig å være på sjøen, svarer Palmstrøm.

GOD Å KJØRE: Princess V50 har fått nye store seter, og doble skjermer fra Raymarine. Båten er god å kjøre, med joystick-styring og autopilot. Foto: Ragnvald Johansen

Sjøluft og solskinn

De nye stolene ved førerposisjonen til Princess V50 er godt polstret, og store nok til at en journalist som er litt dyp i kjølen sitter godt. De er montert høyt nok til å gi god sikt over den lange baugen, og en solid fot-hviler er plassert i akkurat passe høyde til at du slipper å dingle med bena.

GOD PLASS: Det er god plass i sofaen inne i cockpiten, og bordet kan senkes ned for å lage en ekstra køyeplass. Foto: Ragnvald Johansen

Rattet er også justerbart, og kan vippes opp dersom en ønsker å stå oppreist for å få bedre oversikt. I så tilfelle er det en fordel at det digre glasstaket forsvinner bakover ved å trykke på en knapp. Den store luken slipper inn salt sjøluft og solskinn, men frontruten sørger for å sende fartsvinden opp og over cockpit selv om hastigheten øker.

Full gass

Oslofjorden ligger badet i sol, noen få seilbåter pløyer hvite furer i den knallblå sjøen, og den milde brisen bærer med seg de siste restene av sommervarme. Det er på tide å skyve gasshåndtakene så langt fremover de går, og se hvordan de to motorene på til sammen 960 hk håndterer ca. 20 tonn Princess.

TRIM ASSIST: Princess V50 har Trim Assist som en del av systemet fra Volvo Penta, som automatisk hjelper til med å trimme baugen ned. Foto: Ragnvald Johansen

Baugen løfter seg, men ved å trykke på knappen merket «Trim Assist» trimmes den raskt ned igjen mens skroget løfter seg opp i plan. Motorlyden er kun en dempet brumming, og de to IPS-drevene sender båten fjellstøtt av gårde gjennom bølgene. Hastigheten passerer 30 knop, og de to skjermene fra Raymarine gir deg full oversikt over hvor ferden går, samt all teknisk informasjon.

Joystick og autopilot

Styringen, gasshåndtak og joysticken har alle elektronisk overføring, og til å begynne med kan det være litt uvant å manøvrere båten sammenlignet med en bil. Dersom autopiloten er koblet inn og du dreier på rattet, svinger båten før rattet «låses» og båten fortsetter på ny kurs. Det er altså ikke nødvendig å dreie rattet tilbake til midtskips igjen, slik det var i gamle dager med mekanisk overføring.

SOLID GREP: Trappen ned til byssa i Princess V50 er solid, med store trinn og gelender med godt grep. Foto: Ragnvald Johansen

Sånn sett er det kanskje enklere å bruke joysticken, men å holde i rattet hører liksom med til det å kjøre båt. Joysticken har to hovedfunksjoner i fart. Dersom du roterer den mot styrbord eller babord, dreier båten på en rolig og behagelig måte. Skulle det oppstå en situasjon som krever unnamanøver vil det å skyve stikka til en av sidene føre til at båten endrer kurs mye hurtigere. Midt ute på den solfylte Oslofjorden var det mulighet for å teste det ut i praksis, og båten med IPS-drev lystret alle kommandoer.

FULL BREDDE: Eierlugaren utnytter hele skrogets bredde i Princess V50. Foto: Ragnvald Johansen

Dagsrevyen i salongen

I tillegg til setet ved siden av kapteinstolen er det plassert en romslig sofa på babord side av cockpiten, med et hev-senk salongbord. På styrbord side er det en benk med skapplass, og en nedfelt TV som kan heves opp med et knappetrykk.

TV PÅ LUR: Princess V50 har innebygget TV i benken, på styrbord side. Foto: Ragnvald Johansen

Innvendig solskjerming sørger for å hindre refleksjoner i skjermen, når noe vil få med seg Dagsrevyen. En skyvedør i glass forbinder akterdekket med salongen, og der ute er det også sitteplasser og et utfellbart bord. I tillegg har Princess fått plass til en bar med kjøleskap, grill og vask. Dersom solen skulle bli for sterk, skjuler det seg en markise innebygget i den bakerste kanten at taket.

GRILL: I seksjonen utenfor glassveggen på styrbord side skjule det seg en grill, en vask og et kjøleskap. Foto: Ragnvald Johansen

Skuff under trappa

Trappen ned til byssa er av det solide slaget, med kraftige gelendre som gir godt grep. Et kjøleskap i full størrelse med tilhørende fryser er kjærkomment, og Princess har utnyttet plassen under trappen til bestikkskuffer.

SALONG: Nede under dekk har Princess V50 en romslig salong, med et bord som kan senkes for å innta middagsluren. Foto: Ragnvald Johansen

De som er sultne kan benke seg i sofaen på motsatt side, og etter maten går det an å senke bordet for å lage en køye til middagsluren. Når kvelden kommer er det plass til to personer foran i baugen, der kan køyene splittes eller skyves sammen etter behov. De som sover der har tilgang til et eget bad, som også fungerer som felles bad og toalett med separat dør til salongen.

Foto: Ragnvald Johansen

Oppreist over alt

Eierlugaren er i kjent stil plassert midtskips, og utnytter hele bredden på fire meter. Her er det i tillegg til dobbeltsengen en stor benk med skuffer, samt en sofa på styrbord side med utsikt. Denne kabinen er selvsagt også utstyrt med et eget bad. En viktig detalj er at det går an å stå oppreist over alt, også for de som er fullt utvokst og kanskje litt til.

LUR LØSNING: Under trappen ned til byssa i Princess V50 er det plassert tre skuffer med ekstra bestikk og glass. Foto: Ragnvald Johansen

Pininfarina

Princess V50 er designet av Olesinski og Pininfarina, som til sammen har sørget for at båten ser svært så elegant ut når den suser forbi. Det lange vinduet langs siden slipper inn godt med lys til salongen, byssa og de to kabinene. Overbygget strekker en lang sammenhengende bue fra frontruten og over taket, med en sportslig avslutning bakerst som minner om spoileren på en sportsbil.

SPORTSLIG: Princess V50 har en tøff design, med linjer som kan minne om en sportsbil. Foto: Ragnvald Johansen

Foran på baugen er plassert en diger solseng, og putene kan selvsagt justeres for heve nakkestøtten, eller foldes sammen til to stoler. Dersom du ønsker å ha med en jolle eller vannscooter, plasseres den bakpå badeplattformen, som heves og senkes hydraulisk. Hovedinntrykket etter en dag på sjøen, er en båt med mengder av smarte detaljer som sørger for at hverdagens mas slipper taket, og hvilepulsen får samme rytme som bølgene mot skroget.

Princess V50

Modell:

Princess V50

Motor (2 Stk):

Volvo Penta IPS 650 (480hk)

Toppfart:

31 knop

Drivstofftank:

1.550 L

Vanntank:

414 L

Lengde:

16,02 meter / 52 fot

Bredde:

4,08 meter / 12,5 fot

Vekt:

15 tonn

Køyeplass:

4 personer

Toalett:

Bad med toalett, dusj og varmekabler

Ankervinsj:

Elektrisk

Landstrøm:

220V

Baugpropell:

Ja

Pris:

18.000.000 kroner (testbåt med utstyr)

Pluss

Flytende hytte for familie på fire

Meget lettkjørt og komfortabel

Godt utnyttet plass både inne og ute

Minus

Det finnes raskere båter på markedet

Relativt høy pris

Du må regne med en del diesel

Design

Lekre linjer fra Pininfarina

Førermiljø

Doble skjermer, joystick, god oversikt

Kjøreegenskaper

Går fjellstøtt

Ytelser

Ikke den raskeste på fjorden men bra nok

Plass

Meget bra

Mye for pengene

Du merker kvaliteten, og det koster

Score

8/10

Konklusjon

Luksusyacht på 50 fot