<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kinesisk grep sender aksje til all-time low

Storeierens milliardsalg utløser kursfall på mer enn 10 prosent.

Publisert 17. nov. 2023 kl. 12.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 313 ord
VIL HA MER FRI FLYT: Hovedeier Geely og styreformann Li Shufu, her avbildet i en bilfabrikk i Chengdu. Foto: NTB

Volvo Cars raser på Stockholm-børsen fredag etter at hovedeier Geely har solgt unna aksjer for flere milliarder.

Kinesiske Zhejiang Geely Holding meldte rett før børsslutt i Stockholm torsdag at de ville selge rundt 100 millioner aksjer i Volvo Cars, tilsvarende 4,1 prosent av deres egen beholdning. Fredag morgen viste handelstall fra Infront at aksjene ble solgt til en kurs på 37,00 svenske kroner, ifølge Dagens Industri.

Geely fikk dermed rundt 3,7 milliarder svenske kroner for aksjeposten.

Nyheten kom for tidlig

Basert på Volvo Cars-aksjens sluttkurs torsdag på 40,84 svenske kroner, solgte Geely unna aksjene til en rabatt på nær 10 prosent.

Storsalget ble imidlertid kjent noen minutter før Stockholm-børsen stengte torsdag, og med den daværende Volvo Cars-kursen, ble rabatten på nærmere 12 prosent, ifølge DI.

Den svenske avisen peker på at Volvo Cars-aksjen falt bratt allerede fra klokken 16.45 torsdag. Klokken 17.25 var aksjen ned 1,6 prosent, og i sluttauksjonen ble kursfallet økt til 2,4 prosent.

Geelys pressekontakt i Sverige forklarer for avisen at det ikke var planen at aksjesalget skulle offentliggjøres før børsslutt i Stockholm.

Ny bunnrekord

Storeierens salg til den store rabatten har altså sendt Volvo Cars-aksjen rett til bunns i Stockholm fredag. I 12-tiden er aksjen ned drøyt 10 prosent til rundt 36,70 kroner, men på det laveste har aksjen vært nede i 35,25 kroner, som er ny all-time low for bilaksjen.

Hittil i 2023 er Volvo Cars-aksjen ned drøyt 22 prosent i Stockholm.

Aksjene Geely har solgt, tilsvarer 3,4 prosent av aksjene i Volvo Cars. Ifølge Reuters-beregninger sitter Geely igjen med cirka 78,6 prosent i Volvo Cars etter milliardsalget. DI forklarer at et motiv ved salget for Geely har vært å gi mer fri flyt i handelen i Volvo Cars-aksjen.

Hovedeieren skal forøvrig ikke kunne selge aksjer igjen før det er gått 90 dager.

Ellers stiger Stockholm-børsens brede OMXSPI-indeks og OMXS30 – med de 30 mest omsatte aksjene – rundt 1,4 prosent hver.