<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tjente 19 mrd. på konkurrentenes udugelighet

Tesla har tjent flere titalls milliarder på et smutthull i systemet. Det kan de takke konkurrentene for. 

Publisert 13. feb. 2024 kl. 15.01
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 222 ord
TJENER RÅTT: Elon Musk, toppsjef i Tesla, soper inn penger på at konkurrentene ikke selger nok. Foto: Bloomberg

Elon Musks Tesla tjente 1,8 milliarder dollar – 19 milliarder kroner – i salg av det som blir kalt «regulatoriske kreditter» i fjor, ifølge en nylig innmelding til SEC (Securities and Exchange Comission).

Tesla tjener disse regulatoriske kredittene ved å produsere og selge elektriske kjøretøy. Disse kan deretter selges til bilprodusenter som ikke har produsert nok elbiler for å oppfylle utslippsreglene som er pålagt av myndigheter i USA, Europa og Kina, ifølge Bloomberg.

Dette har vist seg å være en viktig forretningsmodell for Tesla. Det amerikanske nyhetsmediet beregner nemlig at selskapet hadde tjent nesten 9 milliarder dollar – 94 milliarder kroner – på salg av regulatoriske kreditter siden 2009.

Overrasket Tesla

Dette virker å komme like overraskende på Tesla som andre. 

Selskapet hadde forventet at inntektene fra regulatoriske kreditter skulle avta etter hvert som andre bilprodusenter øker produksjonen av elbiler. Under en resultatpresentasjon i 2020 advarte Zachary Kirkhorn, selskapets daværende finansdirektør, om dette.

– Vi styrer ikke virksomheten i den tro at regulatoriske kreditter vil bidra på en betydelig måte i fremtiden, sa Kirkhorn til investorer.

– Det vil fortsette en stund, men etter hvert vil strømmen av regulatoriske kreditter reduseres.

Nå ser det ut til at Kirkhorn tok feil – kjærkomment for Tesla-investorene.