Så mye koster de
Både jordlige og utenomjordiske steiner pryder årets nye klokkelanseringer.

Eksperimentering med materialer har lenge vært en het trend i klokkeverden, med urkasser av teknisk keramikk eller karbonfiber som to av svært mange eksempler. Som blikkfang er det likevel tallskiven som ofte er aller viktigst – og under årets Watches and Wonders-messe i Genève var det flere eksempler på at et steinansikt ikke nødvendigvis trenger å være negativt.
H. Moser & Cie. - Endeavour Pop Collection
Sveitsiske Moser er definitivt ikke fremmed for å gå utenfor allfarvei. Da merket for noen år siden dro frem en klokke av ost(!), føyde det seg bare inn i rekken av eksperimentelle og lekne påfunn, hvis mål alltid har vært å røske litt opp i en ellers konservativ klokkebransje.
I år presenteres Endeavour Pop Collection. En familie i begrenset opplag som består av totalt tre ulike modeller, og hvor alle gjør bruk av ulike typer naturstein som tallskive. Det inkluderer burmesisk jade, rosa opal, lasurstein, krysopras, turkis og edelkoral. Resultatet er en liten eksplosjon av farger, samtidig som merkets velkjente visuelle signaturtrekk beholdes.
Pop Collection kan leveres med urkasse av enten stål eller roségull, hvor basemodellen med visning av små sekunder har en startpris på ca. 500.000 kroner. Ønsker man tourbillon eller minute repeater kryper prisen ytterligere oppover, hvor sistnevnte ser ut til å få en utsalgspris på rundt fire millioner kroner pluss norske avgifter.
Zenith G.F.J.
I anledning eget 160-årsjubileum presenterte Zenith tre av modellene fra katalogen i ny helblå keramisk innpakning. Resultatet er forbeholdt spesielt interesserte, for vakkert er det definitivt ikke. Den siste lanseringen i jubileumsrekken – Zenith G.F.J. – er imidlertid en helt annen historie.
På innsiden av den 39 millimeter store urkassen av platina tikker nemlig en moderne og gjenopplivet variant av historiske kaliber 135. Et urverk fra 1950-tallet, som feide med seg førsteplasser i presisjonskonkurranser og som var en viktig bidragsyter til merkets storhetstid.
Den elegante nylanseringen får en tallskive av lasurstein, som kombineres med en underskive av perlemor og en indre sirkel med guilloché-gravering. Resultatet er slående vakkert, enten klokken studeres fra frem- eller baksiden.
Kun 160 eksemplarer av G.F.J. vil bli produsert og klokken kan leveres med enten alligatorrem eller en matchende lenke i platina. I norske kroner vil spesialmodellen få en pris på rundt 650.000 kroner, mens man fort må ut med det dobbelte om man ønsker lenken i det edle metallet med på kjøpet.
Piaget Andy Warhol Watch
Piagets referanse 15102 fra 1972 er trolig langt bedre kjent under kallenavnet Black Tie Watch. Den erketypiske 70-tallskreasjonen speiler datidens tidsånd til det fulle, med et design som både er elegant og dristig på samme tid. Klokken var også en favoritt i samlingen til Andy Warhol og i fjor ble den relanserte utgaven offisielt omdøpt til å bære kunstnerens navn.
Navnebyttet ga oss en tallskive av blå meteoritt som åpningsakt, og nå utvides kolleksjonen med flere nye edle og halvedle stener som alternativ. Det inkluderer opal, tigerøye samt grønn og hvit meteoritt, som tar plass i kassen av enten hvitt eller rødt gull.
Piaget tilbyr et bredt spekter av muligheter, hvor de ulike urkassene, bezelmønstre, visere og tallskiver kan velges og settes sammen for å passe kundens egen smak. Basert på internasjonale priser vil nyhetene trolig få en startpris på ca. 660.000 kroner.
Rolex Cosmograph Daytona og GMT Master II
Når verdens viktigste klokkeprodusent trekker frem en helt ny kolleksjon, skaper det naturlig nok furore. Nye Land-Dweller stakk også av med mesteparten av oppmerksomheten på messegulvet, og seiler opp som en potensiell ny storselger for selskapet med kronelogo.
Bak all viraken var det imidlertid også andre spennende nyheter fra den sveitsiske giganten. Det inkluderte en GMT-Master II med tallskive av tigerjern (en sten med innslag av tigerøye, hematitt og jaspis), samt en retur av meteorittskiver til den svært populære Daytona-familien.
Den utenomjordiske stenen har ikke tidligere vært tilgjengelig i nyeste generasjon av Cosmograph Daytona, men kommer nå tilbake som mulig tilvalg til utgavene i gult-, hvitt- eller rødt gull med Oysterflex-rem.
Resultatet løfter modellene enda noen hakk på prestisjestigen – og prisene på 499.800, 523.100 og 607.700 kroner vil garantert ikke være til hinder for de som er heldige nok til å sikre seg et eksemplar.