<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bursdagsfest til 3 milliarder

Da Michael Lee Chin bestilte megayachten Ahpo i 2017, var betingelsen at den måtte være ferdig til morens bursdag i 2021.

Publisert 16. des. 2022 kl. 17.07
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1191 ord
KLAR TIL BURSDAGEN: To dager før morens bursdag la Ahpo til kai i Jamaica, klar for overlevering til eieren Michael Lee Chin. Foto: Lürssen Yachts

Lürssen Yachts ble grunnlagt i 1875 av Friedrich Lürsen, og i begynnelsen bygde han konkurranse-robåter. I 1886 skal han ha blitt kontaktet av Gottlieb Daimler, som ønsket å få bygget en båt der han kunne teste den nye motoren han hadde konstruert.

LANGE TRADISJONER: Lürsen Yachts har lange tradisjoner for skipskonstruksjoner, verftet ble grunnlagt i 1875. Foto: Lürssen Yachts

Dette skal visstnok være verdens første motorbåt, ifølge websiden til selskapet. I dag er de ansett for å være et av mest erfarne og anerkjente verftene for de som ønsker seg en virkelig stor yacht. På listen over prosjekter de har levert finner du blant annet verdens lengste yacht «Azzam», og verdens største yacht målt i volum kalt «Dilbar».

Bestemor på kinesisk

Noen skifter bil med jevne mellomrom, mens andre skifter yacht. Ahpo er den tredje yachten eid av Michael Lee Chin, og det er vel beskrivende for hvor fornøyd han er med arbeidet til Lürssen Yachts at han også denne gangen plasserte ordren der.

(1 / 4)

Den forrige skuta het Quattroelle, som oversatt blir fire L-er for «Love, Life, Liberty and Luxury». Lee Chin beskrives som en filantropisk milliardær, med røtter både i Jamaica og Canada. Familie er tydelig et viktig fokus, noe som gjenspeiles i navnet Ahpo som betyr bestemor på kinesisk.

NATTSEILER: Ahpo skal ha en rekkevidde på 8.500 nautiske mil, og dersom kapteinen tar nattskiftet kan du våkne opp et helt annet sted enn der du gikk og la deg. Foto: Lürssen Yachts

Høy standard for mannskapet

En betingelse som ble satt når han signerte bestillingen, var at yachten måtte være ferdig i tide til hans mors 89-års dag, ifølge Robert Moran i Moran Yacht & Ship som sto for selve konstruksjonen.

HJEMMEKONTOR: Av og til må det tjenes til livets opphold også, og Ahpo har eget styrerom med et antikk kart over Jamaica i bronse felt inn i bordet. Lysekronen er selvsagt spesiallaget for båten. Foto: Lürssen Yachts

Om bord på en yacht av denne størrelsen må det en god del mannskap til for å gi den rette følelsen av luksus, og om bord på Ahpo er det plass til hele 37 ansatte. I planleggingsfasen la Lee Chin vekt på at de også skulle ha gode arbeidsforhold og innkvartering. Resultatet er mannskapslugarer med høy standard for å sikre at de også kan ha litt privatliv, stor bysse, egen lounge og eget treningssenter, samt egen sykestue.

Norsk teknologi

Fremdriften besørges av to MTU 20V 4000 M73 motorer. Dersom det ikke sier deg så mye, så kan seks voksne karer posere foran den uten at det hindrer motoren fra å dominere bildet. Tallet 4.000 referer til antall hestekrefter, og de skal kunne gi den 115 meter lange yachten en toppfart på 18 knop.

NORSK TEKNOLOGI: Kongsberg-gruppen har levert gir-overføringen til rorene på Ahpo. Foto: Lürssen Yachts

Dersom kapteinen legger turtallet litt lengre ned på skalaen og cruiser i 12 knop, oppgis rekkevidden til 8.500 nautiske mil. Dypt nede i motorrommet dukker det også opp litt norsk teknologi i form av gir-overføring til rorene som er levert av Kongsberg-gruppen. Drivstofftankene rommer 330.000 tonn diesel, eller omtrent 400.000 liter, og ferskvanns-tanken er på 50.000 liter.

Yachtens hjerte

Motorrommet er et tempel til ære for teknologien kledd i skinnende blank krom, med digre vinduer som lar gjestene beskue de digre maskinene og mengden av rørleggerarbeid som må til for å gi skipet liv.

TEMPEL I KROM: Maskinrommet om bord på Ahpo ser nærmest ut som et tempel til ære for teknologien, kledd i krom og stål. Digre vinduer gir gjestene muligheten til å ta en kikk på vidunderet når de går forbi. Foto: Lürssen Yachts

En kan godt sammenligne maskinrommet med yachtens hjerte, der blant annet spillvarmen fra motorene ledes opp gjennom intrikate kanaler for å varme opp forskjellige svømmebasseng og boblebad. Og nettopp bading og velvære har fått rikelig med plass om bord på Ahpo.

Gustav Klimt

Dersom du av og til har lurt på hva som er forskjellen mellom en stor cabincruiser og en yacht, så er en tydelig markør at cabincruiseren har stor og romslig badeplattform, mens yachten har «beach club». På Ahpo begynner avdelingen for vannbasert velvære et godt stykke inni skroget, med massasje-rom, sauna, og tyrkisk Hammam.

(1 / 8)

Sistnevnte er kledd med mosaikk inspirert av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt, der der de ønskede refleksjonene oppnås ved å felle inn saltstein i veggene. Gymsalen er såpass velutstyrt og rikelig dimensjonert at det minner mer om ditt lokale treningsstudio enn noe du finner om bord i en båt.

HOLDER PÅ FORMEN: Eieren av Ahpo har lagt vekt på at det skal være lett å holde seg i form ute på sjøen. Foto: Lürssen Yachts

Speilene har innebygde TV-er for å ha noe å se på mens du bruker apparatene fra Technogym eller tar en spinning-time på syklene fra Peloton. Frivektene produsert av Gym Marine er alle dekorert med navnet til yachten, og det er i det hele tatt spart på svært lite for at eierne og eventuelle charter-gjester skal kunne holde seg i form.

Egen vinterhage

Normalt holder verftene som har noen av verdens rikeste personer på kundelisten kortene, og bildene av det de lager, svært så tett til brystet. Men Ahpo går det an å leie, og det koster sånn omtrent 3,5 millioner dollar i uka (ca. 34 millioner kroner), pluss drivstoff, lønn til kapteinen, mat og havneavgifter. 

(1 / 7)

For den prisen kan den som betaler regningen nyte godt av en to-etasjers leilighet, med egen vinterhage og fantastisk utsikt. Siden den salte sjøluften kan bli litt hard på levende planter, har design-teamet montert kunstige blader på en mengde ekte bambusrør og lyssatt det på en naturtro måte. Totalt 14 gjester kan dele syv kabiner, og kanskje bidra litt til slutt-fakturaen.

Ta en tur på kino

Dersom det skulle bli kjedelig å ligge og plaske i basseng-avdelingen er det helikopter-landingsplass på fordekket for den som trenger å lufte seg. Inni skrogsiden befinner det seg to spesialbygde tendere, kajakker, vannscootere, windsurfing-brett, SeaBob, og en egen seilbåt beregnet på en person for den som trenger å tenke litt helt på egen hånd.

TO AV DE DER: Inni skrogsiden på Ahpo står to spesialbygde tendere klare til å sjøsettes, slik at det går an å ta en båttur når du er p yacht-tur. GUILLAUME PLISSON / Lürsen Yachts

Og dersom det skulle bli for mye aktivitet har Lürssen også bygget en helt egen IMAX-kino på nedre dekk. Der pryder noen av favoritt-filmstjernene til eieren veggene, utført i mosaikk med stoffbiter.

FAVORITTER: Eieren av Ahpo har fått utsmykket IMAX-kinoen om bord med bilder av hans favoritt-skuespillere utført i tøy-mosaikk. GUILLAUME PLISSON / Lürsen Yachts

Alle detaljer om bord vitner om en eksepsjonell fokus på detaljer, der funksjonelle elementer som den sentrale vindeltrappen har blitt til en skulptur, med rekkverk utformet som fallende blader fra et oliventre. 

Prislappen på megayachten er ikke offentlig fra Lürssen, men i yachtkretser spekulerer man i en pris rundt 300 millioner dollar. 

NESTE SOMMER: Delillos sang om neste sommer, kanskje en tur med Ahpo kunne friste? GUILLAUME PLISSON / Lürsen Yachts