Test av Fords nye elbil: Denne vil mange nordmenn ha
Etter noen timer bak rattet i den nye Ford Mustang Mach-E får du lyst til å kjøre mer. Og det kan du.
Det er ikke rekkevidden som setter begrensinger når du kjører den nye elbilen Ford Mustang Mach-E, men fartsgrenser, medtrafikanter og tidsklemma. Med inntil 610 kilometers rekkevidde ifølge den realistiske WLTP-standarden kan du kjøre fra Oslo til København uten å lade. Og du gjør det med et smil om munnen.
Smile gjør du også etter å ha kjørt på svingete småveier, snødekte fjelloverganger og litt utenfor veien, uansett om du tar deg god tid eller haster av gårde. Sistnevnte spiser selvfølgelig rekkevidde, slik norske vintertemperaturer også gjør, men en lett vitenskapelig test tilsier at Ford har sine ord og sin gode rekkevidde i behold.

Norgesbilen
I Norge har 75 prosent av de mange tusen interessentene allerede bestilt bilen med firehjulstrekk. Norge har samtidig støvsugd markedet og kuppet brorparten av alle First Edition-bilene som kommer til Europa, med omfattende og spesielle utstyrspakker til en attraktiv pris.

Drift på alle fire hjul kombinert med den store batteripakken på 99 kWh reduserer rekkevidden til 540 kilometer. Det betyr likevel lenger rekkevidde enn de fleste konkurrentene, og selv vinterstid bør turen til Sirdal, Geilo eller Kvitfjell gå uten et snev av rekkeviddeangst.
Ladeangst slipper du også, da ombordladeren på 11 kW effektivt lader bilen hjemme, mens hurtiglading på inntil 150 kW betyr at du fyller batteriet fra 10 til 80 prosent på 45 minutter.
Ferdig spekket med alt av tilgjengelig utstyr koster den romslige bilen da 599.000 kroner. Ford har i tillegg flere gode argumenter for å lokke kundene til å kjøpe den nye generasjonen Mustang.
Priser
Batterikapasitet | Drivhjul | Rekkevidde | 0-100 km/t | Pris |
75 kWh | RWD | 440 km | 6,1 sek. | 422.000 kr |
75 kWh | AWD | 400 km | 5,6 sek. | 492.000 kr |
99 kWh | RWD | 610 km | 6,2 sek. | 473.400 kr |
99 kWh | AWD | 540 km | 5,1 sek. | 554.000 kr |
Ikke premium
Det er imidlertid et par småting å sette fingeren på, bokstavelig talt. Med unntak av den tøffe B&O-lydplanken over hele dashbordet og noen myke paneler på dørene, er det en del plast i interiøret som ødelegger premiumfølelsen. Dessuten er seteputene i klamt kunstskinn litt korte og kan ikke tiltes i forkant for langbente. Da hjelper det ikke at kontrastsømmene ser tøffe ut.

Noen klager i tillegg på at Ford har tatt i bruk det legendariske Mustang-navnet på sin nye elbil, noe som er like lite viktig som at Porsche bruker Turbo-navnet på sin elbil Taycan. Det er i stedet mye annet som taler til bilens fordel.
For det første ser bilen tøff ut med en langstrakt SUV-fasong, hvor det sorte taket med spoiler sørger for coupé-siluetten utvendig og god takhøyde inne. Dette er lett inspirert av Jaguar I-Pace, men både målene og plassen er større. Et lavt panser med smale LED-lys som også minner om briten, store hjulbuer og de klassiske triple baklysene gjør at bilen ser bra ut.
Minimalisme
Når du så trykker på de spesielle døråpnerne, etter at bilen låses opp automatisk med nøkkel eller mobiltelefon, stiger du inn i en romslig kupe med lysstyrt panorama soltak. Foran det behagelige multifunksjonsrattet sitter en liten skjerm hvor den mest prekære kjøreinformasjonen avleses. I midten står det en enorm berøringsskjerm, hvor Ford heldigvis har beholdt et stort analogt betjeningshjul for volumet.

Det nye infotainmentsystemet Sync-4A har skybaserte systemer for navigasjon, mobiltelefon, personlige profiler, trådløs Apple CarPlay og Android Auto. Vi gjorde noen feil ved oppkobling fra smarttelefonen og fikk ikke benyttet alle funksjonene, men systemet fremstår omfattende, intuitivt og brukervennlig. Over-the-air oppdatering (OTA) skal sørge for det i fremtiden også.

I skjermen kan du velge flere bilder og scrolle i menyer, samt alt fra å skru av og på motorlyd og stabilitetskontroll til å benytte navigasjon og kjørecomputer. Du kan også betjene stereoanlegg og planlegge lading, for å nevne noe. I skjermen ligger det også enkelte faste elementer for klimaanlegget, samt varme i seter og ratt.
En egen lysbryter, knapper for speil og vinduer, hendler for blinklys og vindusviskere, samt et girhjul mellom setene er de eneste fysiske funksjonsvelgerne i det ryddige interiøret. Det ser bra ut, til tross for en del plast og klamt kunstskinn.
Det første Ford gjorde da bilene kom til Norge i forrige uke var å ettermontere skiluke i det 60/40-delte baksetet. To nivåer på bagasjeromsgulvet gir mer plass enn faktaarket skulle tilsi, mens et 100 liters såkalt frunk med drenering og avtagbare skillevegger er praktisk på flere måter.
Kjøresystemer

Underveis kan du velge mellom kjøreprogrammene Stille, Aktiv og Utemmet, uten at du behøver å ri inn den ville hingsten. Du kan imidlertid skru stabilitetssystemet nok av til å få en viss rodeofølelse, spesielt på glatt underlag.
Kjøreprogrammene påvirker gassrespons, styring, drivhjul og regenerering, mens instrumentpanel og kupebelysning tilpasser seg oppsettet ditt. En-pedalskjøring for kraftig regenerering kan også velges hvis det er noe du foretrekker.

Understellet på bilene som kommer til Europa fra fabrikken i Mexico er tilpasset vår kjørestil og vårt underlag. Demperne er hverken adaptive eller justerbare, men takler vekten på snaue 2,2 tonn utmerket.
Luftfjæring, slik flere av konkurrentene tilbyr, har sine fordeler både når det gjelder nivåregulering og ikke minst komfort på så tunge biler. Det øker imidlertid prisen betydelig og luftfjæring er ikke et savn i Mustang Mach-E, med mindre du ustoppelig krysser trikkeskinner og ødelagt asfalt.

Full galopp
Med 350 hestekrefter og firehjulstrekk bruker du drøye fem sekunder til 100 kilometer i timen, noe som er helt på høyde med konkurrentene. Toppfarten på beskjedne 180 kilometer i timen blir neppe en begrensning heller, da slike hastigheter spiser rekkevidde fortere enn coronaviruset sprer seg på grottefester.

Bilen blir merkbart mer hissig når du trykker på «Utemmet», og den inspirerer da til mer aktiv kjøring. Til tross for høyden og vekten vingler bilen lite i svingene, og bruker du gasspedalen samtidig merker du at ytre bakhjul dytter deg inn i svingen og forteller deg at du har mer å gå på.
Overdriver du dette vil hekken drifte litt ut og gi deg en god opplevelse, helt til du overdriver overdrivelsen og stabilitetssystemet holder deg i ørene og ødelegger den ellers så gode rytmen. På snø og is kan du være enda mer leken, samtidig som firehjulsdriften hjelper deg over, rundt og gjennom de fleste normale utfordringene du setter bilen til.

Med sommerdekk på tørr og varm asfalt blir nok opplevelsen enda bedre og raskere, men ikke like morsom på den mer lekne måten.
Flere varianter
Med batteri på 75 kW og bakhjulsdrift koster bilen fra 422.000 kroner, mens ekstrautstyret i tillegg til spesiallakk begrenser seg til en teknologipakke med eller uten +. For 22.000 kroner får du med blant annet B&O-stereo og 360 graders kamera. For ytterligere 14.500 kroner får du med + i tillegg, noe som betyr elektriske seter og panoramatak for å nevne det viktigste.

Rekkevidden er da på 440 kilometer, noe du lett bør klare om sommeren. Med firehjulstrekk reduseres rekkevidden til 400 kilometer, men den kan økes med 140 med det store batteriet. Stort batteri og kun bakhjulsdrift gir som nevnt 610 kilometers rekkevidde til 473.400 kroner.
Disse kombinasjonene sammen med utseendet, plassen og kjøreegenskapene betyr at både Ford-forhandlerne og kundene har mye å glede seg til når bilene dukker opp i slutten av januar. Godt nytt år, Ford!
Ford Mustang Mach-E AWD 99 kWh
Motor 2 elmotorer
HK/kW/Nm 351/258/580
0-100 km/t 5,2 sek
Toppfart 180 km/t
Vekt 2.182 kg
L/B/H 471/189/162 cm
Rekkevidde 540 km
Batterikapasitet 99 kWh
Ladehastighet 150 kW
Bagasjerom 402+100/1.420 liter
Hengervekt 750 kg
- Pris
Rimeligste 422.000 kr
Denne modellen 554.000 kr
Denne med utstyr 599.000 kr
- Pluss
Rekkevidde
Design
Kjøreegenskaper
- Minus
Plastfaktor
Seter
Ikke luftfjæring
- Design
Frekk og sporty SUV som ikke trenger noen coupé-versjon.
- Førermiljø
Omfattende og brukervennlig, men langt fra premium.
- Kjøreegenskaper
Dette er en av bilens sterkeste sider.
- Ytelser
Som elbiler flest holder dette i massevis, helt til du skal til München.
- Plass
Litt mindre enn konkurrentene, men det holder for de fleste.
- Mye for pengene
Dette er en gavepakke til det norske markedet.
- Konklusjon 9
Rimelig, allsidig og kjøreglad el-SUV med noe plast i interiøret.