<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
STOR OG GOD: Peugeot 5008 sluker det meste, i alle fall om siste seterad legges ned. Foto: Håkon Sæbø

Glem elbil – dette er bilen om du bryr deg om egne barns fremtid

Ikke alle er best tjent med å la batterier ta plassen der sportsutstyr og hytteparafernalia trenger seg på. Da seiler denne familiebilen opp som et godt valg.

Publisert 19. mars 2021 kl. 11.37
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1127 ord

Den travle familie har ikke tid til ladeburger. Ikke har de lyst på en heller. Den travle familie har barn med raske briller og raskere langrennsski, og far kommer like bak og roper «løype» med bærende røst. Den travle familie er aktiv i skisporet og sikkert andre sportsaktiviteter også. Du vet, en sånn familie der alle tilhører en eller annen idrettsforening som treningstøyet avslører uten subtilitet. Peugeot 5008 med dieselmotor er den perfekte bil for den travle familie. Ja, du leste riktig. Peugeot. Diesel.

Lading, hvilken lading?

Dette er ikke en fransk film fra 90-tallet hvor alle røyker, har krøllete sorte skinnjakker og kjører franske biler med dieselmotorer der sot kravler godt opp på bakskjermen. Dette er fremdeles 2021 og den travle familien, der både mor, far og to eller tre barn er travelt opptatt med sitt.

De har rett og slett ikke anledning til å stoppe «hele tiden» for å lade opp en elektrisk bil, eller tenke på den slags. Det skal fraktes lagkamerater til trening, far skal løpe sin egen tur på kvelden og mor er minst like aktiv.

Da er det, skal det vise seg, utrolig lurt å kjøre dieselbil litt til, selv om den travle familien nok vet at det går mot noe elektrisk etterhvert.

STANDARD: Peugeot 5008 er i utgangspunktet fint utstyrt i GT-utgave. Full LED-frontlykter og LED-signatur er standardutstyr. Foto: Håkon Sæbø

Utstyrt for en behagelig tur

Gud så behagelig det er å la bilen glugge i seg sine blanke liter med diesel. Denne syvseters familiebilen fra Peugeot har en 1,5-liters firesylindret dieselmotor på 130 hestekrefter og solide 300 Nm. Det er nok til å skubbe alt og alle opp i fart, men noe mer får du ikke for drøyt 550.000 kroner. Du får imidlertid LED-lykter som standard, sammen med en hel del annet fornuftig utstyr som ryggekamera, nøkkelløs start og navigasjon. Panoramataket sorterer under ekstrautstyret, men testbilen har hyggelig nok dette krysset av for.

For noen fremstår det kanskje rart å bli anbefalt en bil med dieselmotor i disse dager

Lyset velsigner den travle familien gjennom glasstaket, og den dyrebare lasten i baksetet får en luftig og befriende følelse mens bilen glir gjennom landskapet på vei til fjell og skirenn.

Fra 0 til 100 km/t – om den travle familien har det ekstra travelt – går unna på trege 11,9 sekunder, men bilen føles egentlig ikke treg når du gasser på. Bare litt dorsk, slik rimelige familiebiler fra Frankrike alltid har gjort.

Plassen på siste seterad er for øvrig ikke voldsom, men hos de foresatte og videre bak på rad to, er det solid boltreplass.

DU FINNER DEG TIL RETTE: Innvending oppleves Peugeot 5008 som en velbygd og lekker bil. Infotainmentsystemet ser pent ut, men kunne vært et hakk mer logisk. <strong>Foto: Håkon Sæbø</strong> (1 / 4)
DU FINNER DEG TIL RETTE: Innvending oppleves Peugeot 5008 som en velbygd og lekker bil. Infotainmentsystemet ser pent ut, men kunne vært et hakk mer logisk. Foto: Håkon Sæbø

Med rattet mellom bena

Bak rattet er det fortsatt Peugeots noe merkelig sittestilling som gjelder. Rattet skal du nesten ha mellom bena, slik at instrumentene ikke kikkes på gjennom rattkransen, men over. Når den raske familiens kjørende deltakere forsøker å finne seg til rette bak rattet, oppleves dette i utgangspunktet som litt snodig. Men tilvenningen kommer snikende, heldigvis. 

Lang fortere merker den som ratter at bilens styrefølelse faktisk er ganske god.

Nå kunne sjåføren faktisk tent opp en sigarett, hoppet inn i 90-tallskulissene og kjørt fort gjennom trange gater i en pittoresk fransk by, for presisjonen fra ratt og pedaler er til stede. Peugeot 5008 er en god bil å kjøre – opp til et punkt hvor det går så fort at familien har kastet opp YT-drikken som ble inntatt litt tidligere på dagen. Noen sportsbil er 5008 ikke, men den er presis nok for målgruppen.

ALLE SKAL BLI MED: Peugeot 5008 har syv seter og rikelig med plass. Om bare fem seter brukes sluker bagasjerommet hele 780 liter ifølge Peugeot. Foto: Håkon Sæbø

Det samme kan sies om automatgirkassen som veksler inn neste gir uten at noen legger spesielt godt merke til det. Tidligere har automatgirede biler fra PSA-gruppen fått solid kritikk for sine rykkete og ukomfortable girkasser, men slik er det ikke nå.

Et problem med denne digre Peugeoten er selvfølgelig at den ikke fås med firehjulsdrift, så de bratteste bakkene opp til fjellet må tas i et mer bedagelig tempo. Om drift på alle fire er vesentlig, seiler konkurrenten Skoda Kodiaq opp som et gangbart alternativ siden bagasjerommet i begge bilene er gigantisk. Skoda Kodiaq sluker 720 liter med tredje seterad slått ned, mens Peugeot 5008 tar hele 780 liter.

Varebilbasert, elektrisk alternativ

Den raske familie behøver ikke en prangende bil, for status høstes gjennom sportslige prestasjoner og proklamasjon etter idrettsstevner. Den raske familie behøver mye plass og komfort i en fornuftig priset pakke, og akkurat det fås i Peugeot 5008 med dieselmotoren på 130 hestekrefter.

For noen fremstår det kanskje rart å bli anbefalt en bil med dieselmotor i disse dager, men skal du ha syv seter, enormt mye plass og en grei pris, er det biler som Peugeot 5008 som gjelder. I alle fall om du og den raske familien din ikke gidder å lade en av de elektriske, varebilbaserte Stellantis-konsernfetterne Peugeot e-Traveller, Citroën e-SpaceTourer eller Opel Zafira-e Life.

Peugeot 5008 7-seter

Motor: 1,5 l. R4 turbodiesel

Drivlinje: Forhjulsdrift

HK/kW/Nm 130/96/300

0-100 km/t: 11,9 sekunder

Toppfart: 190 km/t

Egenvekt uten fører: 1.536 kg

L/B/H: 464/184/164 cm

Forbruk: 0,41 l/mil

CO2-utslipp: 142 g/km

Bagasjerom: 780/1.940 liter

Tilhenger: 1.100 kg

Priser:

Denne modellen: 480.900 kroner

Med utstyr: 546.200 kroner

 

  • Pluss 

Ser bra ut til å være en stor familiebil

Behagelig interiør med lekre detaljer

Bruker lite diesel

  • Minus 

Slett ikke rask

Uvant sittestilling

Infotainment litt forvirrende

 

  • Design 

Peugeot 5008 er basert på 3008. Begge ser lekre ut både innvendig og utvendig.

  • Førermiljø 

Du sitter godt i sportslige seter og den snodige plasseringen av rattet blir du vant med.

  • Kjøreegenskaper 

Bilen overrasker positivt. Presise kjøreegenskaper gjør dette til en bil der du trives bak rattet.

  • Ytelser 

130 hestekrefter er ikke voldsomt i en bil på denne størrelsen, men er det egentlig så farlig?

  • Plass 

Plass er denne bilens store styrke. Bagasjerommet er gigantisk og gjør at du får med mye.

  • Mye for pengene

Om du gir blaffen i at samfunnet vil ha deg til å lade, er dette et greit kjøp om du samtidig har behov for plassen.

  • Score: 7/10 

Peugeot 5008 er en stor, praktisk og kjekk bil det kreves lite for å bli glad i. Infotainmentsystemet burde imidlertid vært litt mer logisk.