<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
STILIG NOK: Hva er vel mer korrekt på jakt enn en Range Rover? Foto: Håkon Sæbø

10 perfekte jaktbiler

Jakt handler ikke bare om blødende dåhjorter, fjær i alle retninger og lukten av krutt. Også bilen må stemme for at en jeger skal ha det bra.

Publisert 20. sep. 2019 kl. 21.28
Oppdatert 21. sep. 2019 klokken 19.57
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1159 ord

Høstjakten er i full gang, og på samme måte som at pensko aldri skal ha firkanttupp eller at Casio G-Shock-klokken ikke skal titte frem under dresskjorten, er det viktig å ta seg godt ut på vei til, i og fra fjellet. 

En jaktbil, eller bare «bil», som jegere kaller det, må ikke bare ha et anstendig tilhengerfeste, plass til rifler, hagler og leskende drikk, men også se bra ut i terrenget. 

Finansavisen Motor har derfor plukket ut 10 treffsikre biler du kan bli sett med på jakt, uten å være redd for å dumme deg ut.

1. Range Rover

Det er umulig å dumme seg ut i en Range Rover. Da skal du være uvanlig raskt ute med å sette deg fast, og ikke komme løs før de lokale kommer med traktoren.

 Kjørere du en Range Rover på fjellet får du den respekten som kreves, og du kan ta med deg alt du vil av utstyr.

ET SOLID VALG: Enten du går for en vanlig Range Rover, eller en Range Rover Sport, vil du med sikkerhet fremstå som en troverdig jeger når du dukker opp. På bildet vises en pre-facelift Range Rover Sport SDV6 med en 306 hestekrefters V6 dieselmotor. Foto: Håkon Sæbø
STOREBROR: Jakten blir mest luksuriøs når du velter deg inn i en stor Range Rover. Den kan godt være gammel, men er den fra 70-tallet, som bilen til venstre på bildet, er det litt mindre behagelig. Uansett ser du stilig ut. Foto: Håkon Sæbø

2. BMW X7

Dette er en nykommer, så denne sesongen blir syretesten for nye, digre og brautende BMW X7. Bilen har syv seter, men det er på ingen måte trangt noe sted, bortsett fra bagasjerommet når alle setene er i bruk. 

Likevel er det godt med plass til knekte Berettaer, drikk og skudd. Og bikkjene får fint plass på gulvet på 2. seterad, noe som er høyst praktisk. X7 fås med flere forskjellige motorer, men vår erfaring er at en 3,0-liters dieselsekser er et ypperlig valg.

LURER I GRESSET: BMW X7 er en spennende nyhet. Bilen er gigantisk, noe som sjelden er en ulempe når du legger ut på tur. Foto: Håkon Sæbø

3. Mercedes-Benz G (500)

Det finnes en Mercedes-AMG G 63, men kjennere vet at du like gjerne kan gå for en G 500. Uansett får du en V8-er som tordner høyt og mektig. 

Med låsbare differensialer på alle kanter er dette en terrengbil svært få kan konkurrere med, og det gir alltid en god stemning i bilen. Den selvtilliten tar du forhåpentligvis med deg ut i terrenget.

Med låsbare differensialer på alle kanter er dette en terrengbil svært få kan konkurrere med, og det gir alltid en god stemning

Lenge før det vil du imidlertid gripe deg selv i å ville kjøre av veien, droppe den kjedelige køen av biler foran deg, og la din mektige G 500 ordne opp på gress eller veiskulder. Her kan du kjøre hvor du vil, og det er en glede.

G FOR GUD: Mercedes-Benz G 500, også kjent som Geländewagen, er mektig i terrenget. Foto: Håkon Sæbø

4. Toyota Hilux

Snobben i deg sier nei, med friluftsmennesket sier noe helt annet. Toyota Hilux er elsket av mange, og det er det en grunn til. 

Snobben i deg sier nei, med friluftsmennesket sier noe helt annet.

Mer robust og avslappet kjøretøy skal du lete lenge etter. Du får plass til at du vil, og siden bilen ikke kan ta mange passasjerer, slipper du å ha med jaktlagets mest irriterende personer.

Dieselmotoren er gjerrig, dreiemomentet godt og fjerdingen myk. Hva mer trenger du?

ROLIG: Toyota Hilux gir et avslappet image. Det kan man godt like. Foto: Foto: Håkon Sæbø

5. Mercedes-Benz GLE

En USA-favoritt som i tillegg produseres der borte. Helt nye Mercedes-Benz GLE er en avansert og komfortabel kjempe, og utmerket for den late jeger som vil ta livet med ro. 

Du kan duve deg inn i terrenget, og sikkert skyte fra bilen, for vinduene er store og bilen oversiktlig. I profil er den nærmest identisk med foregående utgaver – en slags kløktig kamuflasje? Uansett, du trår ikke feil med en GLE.

STOR OG GOD: Nye Mercedes-Benz GLE treffer både som luksusbil og offroader. Foto: Håkon Sæbø

6. Audi Q8

Dette er ikke den råeste jaktbilen målt i ren hastighet, men siden Audi i Norge har valgt å konsentrere seg om helt andre modeller, er Audi Q8 blitt en skikkelig kuriositet. 

Men øyner du en på veien, legger du raskt merke til at Q8 ser ufattelig barsk ut. Mens de andre i jaktlaget vrenger Range Rovere og annet forutsigbart opp på tunet, kan du overraske alle med en Audi Q8. 

Q8 ser ufattelig barsk ut

Det finnes omtrent ikke en SUV med tøffere utseende, og som kjent er det svært viktig. når en passende jaktbil skal velges.

BØS: Audi Q8 er ikke verdens beste SUV å kjøre, men den er virkelig på høyden med de beste når det kommer til utseende. Q8 ser stor og slem ut. Foto: Håkon Sæbø

7. Rolls-Royce Cullinan

Om en Range Rover blir for simpel, en Urus har for få sylindere og en Audi Q8 rett og slett fremstår litt usnynlig, er en Rolls-Royce Cullinan jaktbilen for deg. 

Med en V12-er under panseret, luftfjæringer og et absolutt fantastisk interiør, er det vanskelig å få det bedre enn i dette beistet. 

Bagasjerommet er noe begrenset, og du kaster muligens ikke inn et kadaver i baksetet, men med Cullinan blir du uansett populær.

MOT STORE TIDER: Eier du en Rolls-Royce Cullinan er det all grunn til å vise den frem i fjellet. Foto: Rolls-Royce

8. Toyota Land Cruiser

Hadde du kommet helt ned hit, og var redd for at den gode, gamle Land Cruiseren ikke var med på listen? Selvfølgelig skal den med, for Toyota har langt fartstid med å gi jegere solide kjøretøy, og Land Cruiser er kanskje viktigst av dem alle. 

At den er høyst velfungerende i fjellet oppdaget vi da vi sist testet den i Hemsedal.

DIGG PÅ CRUISE: Toyota Land Cruiser er en selvfølgelig jaktvogn det alltid vil stå respekt av. Foto: Håkon Sæbø

9. Land Rover Discovery

Blant varebilene med høy prisklasse og høy status, finnes Land Rover Discovery. Det er kanskje den mest kapable offroadbilen av alle her, men det er også viktig at jaktbilen er komfortabel og lettkjørt, noe Land Rover Discovery utvilsomt er. 

Med en V6-er på 306 hestekrefter suser du avsted, men pass på i svingene. Da kan denne oppleves litt nifs.

Fjellgeit: Land Rover Discovery er perfekt for turglade folk. Foto: Håkon Sæbø

10. Audi e-tron

Hva? En elbil? Slutt å kødd, a! Neida, men joda. For du leser riktig. Audi e-tron imponerte i snøen da vi sist testet den, og med luftfjæringer som standard er den et av flere spennende, elektriske alternativer til dinosaurene over. 

Det vil ikke overraske oss om e-tron blir å se ute i mange storfugl- og hjorteterreng i tiden fremover. Husk bare å lade opp før du er fremme. 

Det blir mer kjøring på små grusveier enn det du tror, og småkjøring på dårlig vei suger strøm.

KLAR FOR VINTERJAKT: Audi e-tron kan heves, noe som gjør den ypperlig som elektrisk jaktbil. Rull ned vinduene så hører du tiuren også, for i denne bilen er det veldig stille. Foto: Håkon Sæbø