<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
MANUELT ARBEID: Porsche belaget mye av produksjonen sin på manuelle prosesser. Det holdt på å ta knekken på selskapet, men redningen kom fra uventet hold. Foto: Porsche

Den utrolige historien om da Toyota-ingeniører reddet Porsche

Porsche var på randen av konkurs. Denne podcastepisoden er i sin helhet viet til historien om hvordan japanske ingeniører kom tyskerne til unnsetning. 

Publisert 20. mai 2020 kl. 12.53
Oppdatert 13. jan. 2021 klokken 12.58
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 250 ord
IKKE EFFEKTIVT: Slik så Porsche-produksjonen ut i 1991. Kort tid etter at dette bildet ble tatt fikk fabrikken i Stuttgart en voldsom oppgradering. Foto: Porsche

I denne episoden av Finansavisen Motor-podcasten Mil etter mil – en podcast om bil, får du vite langt mer om den utrolige historien rundt Porsche på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. 

Tysklands fete bankfolk og vellykkede amerikanere unnet seg Porsches snertne sportsbiler på 80-tallet. Porsche ble ett av de tydeligste symbolene på tidens uovertrufne velstand, men så kom bråbremsen. Salget dalte fra rundt 30.000 biler i USA i 1986 til bare 3.700 i 1993. 

Porsche var i krise, men ikke bare på grunn av det sviktende salget. Krangling og konservative krefter evnet ikke å få på plass de helt store forandringen, og Porsches produksjonsmetoder var på 90-tallet fullstendig utdaterte.

Podcastepisoden tar for seg den gigantiske snuoperasjonen der tidligere Toyota-ingeniører kom til Tyskland og fikk mandat til å ture frem på produksjonsgulvet i fabrikken. Alt for å redde Porsche fra undergang. Dette er en historie du ikke bør gå glipp av.

Slik så motorproduksjonen hos Porsche ut i 1985. Den ble senere betydelig effektivisert, med hjelp fra Japan. <strong>Foto: Porsche</strong> (1 / 2)
Slik så motorproduksjonen hos Porsche ut i 1985. Den ble senere betydelig effektivisert, med hjelp fra Japan. Foto: Porsche

Husk at alle episoder av Mil etter mil – en podcast om bil, kan lyttes til både på Spotify og iTunes. Ønsker du å få beskjed om når nye episoder dukker opp, er det bare å abonnere på podcasten, så får du med deg hver eneste nye episode.