<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
NB! Dette bildet er kun tiltenkt nett.  Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

Sent ute med julegavene? Her er noen treffsikre tips

Er du i tvil om hva du skal legge under treet, eller hva du ønsker at noen kjøper til deg? Her er oversikten over treffsikre pakker

Publisert 4. des. 2020 kl. 11.38
Oppdatert 11. des. 2020 klokken 11.03
Lesetid: 6 minutter
Artikkellengde er 1326 ord

Å handle inn julegaver skal ikke bare være mas, parkeringsbulker på stappfulle kjøpesentere og løping rundt etter forhastede kjøp. Dra innom de gode forretningene for å fange opp kvalitet og tradisjon, eller sveip innom nettet fra sofaen. I år har Finansavisen Motor samlet et knippe solide og spennende julegaveideer som med høy grad av sikkerhet vil glede, om de finner veien til juletreets omfavnende grener.

Creed Origial Vetiver

Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

En klassiker som taler for seg selv, for vetiver-duften er slett ikke noe skudd fra hoften. Enten gaven er tiltenkt en parfymeconnoisseur eller en «nybegynner» med begrenset erfaring, er Creed Origial Vetiver et solid steg opp fra flyplassenes taxfree-avdelinger. Dette er en velduftende gave som viser omtanke og raushet. 

Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

Makita muttertrekker

Skal det være Blå-Bosch, Metabo eller Makita? Å velge verktøymerke blir kanskje litt som å vurdere en Mercedes-Benz, Audi eller BMW, for alle disse verktøyprodusentene tilbyr ypperlige produkter. En nevenyttig gavemottaker vil med denne muttertrekkeren fra Makita få julen fullkommen, og stort hardere pakker lar seg neppe oppdrive. Dette er en børsteløs  muttertrekker med tilstrammingsmoment opp til 700 Nm. Perfekt for å løsne kranglete bolter over alt på en bil, båt eller noe annet som behøver oppmerksomhet. Om personen som er tiltenkt denne muttertrekkeren har vært ekstra snill i år, kan det legges ved et Makita kraftpipesett. Dette har kjekt nokk beskyttelse av dyre felger, så ikke verktøyet lager merker når hjulene skal monteres av eller på. 

Doxa SUB 300 Carbon

Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

Det sveitsiske klokkemerket Doxa har gjenopplivet en 60-tallsklassiker. Fra stål til konstruksjon i vill karbon. Denne dykkeren er lett, retro og vanntett ned til 300 meters dyp. En god match til den som alltid krysser av for ekstra karbon på tilvalgslisten når ny bil skal bestilles.

Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

Omega Speedmaster Racing

Speedmaster var først ment for racing - ikke månen, slik uret kanskje er mest kjent for i dag. Denne utgaven er mer uvanlig enn «måneklokken». Speedmaster Racing er hakket større, har en leken fargepalett og et automatisk urverk. En pakke som burde passe bra til eieren av en Porsche 911 GT3 RS, eller andre lignende banemonstere som også kan være med i finere selskap.

 • Omega Speedmaster Racing, 91.700 kroner hos Urmaker Bjerke

Seiko Alpinist

Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

Dette er en av Seikos største kultklokker. Opprinnelig ble Alpinist-modellen designet for friluftsfolk, og den interne bezelen kan du du justere for å vise himmelretninger. På fjelltur funker den bra i dag også. Klokken får du i flere forskjellige farger, både på lenke og skinnrem. En god match for den som setter pris på mekanikk, friluftsliv og Land Rover-eiere.

 • Seiko Alpinist SPB119J1, 8.990 kroner hos Urmaker Larsen.
Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

A man and his watch

En interesse for biler kan for mange kombineres med mekaniske klokker. Boken A man and his watch, skrevet av amerikaneren Matt Hranek, tar for seg både kjente og ukjente folks elskede armbåndsur. Her får du lese om (og se flotte bilder av) blant annet Paul Newmans Rolex Daytona og Andy Warhols Patek Philippe.

 • A man and his watch, rundt 300 kroner hos de fleste online bokhandlere.

Haynes «gjør det selv»-manual

Alle som eier en bil av litt eldre årgang burde ha en korresponderende verkstedmanual som en konferere når mystiske feil skjer, deler skal byttes eller oppgraderinger trengs. Britiske Haynes praktiske manualer er velkjente, og de har skrevet utgaver for utallige forskjellige bilmerker og modeller.

 • Haynes «gjør det selv»-manual, fra 300 kroner.
Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

Leica M10-P

Når kjendiser skal ta bilder av sine venner er det dette kameraet de bruker. Det samme gjør kunstfotografer og andre proffer. Passer perfekt når du skal ta bilde av din Mercedes-Benz 300SL, Ferrari F40 eller andre skinnende biler.

 • Leica M10-P hus uten objektiv, 91.000 kroner hos Leica Shop Oslo.
Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

Bahco 1/4" og 1/2" pipesett

Gaven ska ikke bare være hard, men også tung? Da er dette pipesettet fra Bahco utmerket å gi vekk, eller vel så mye noe å ønske seg selv? En person som liker å reparere ting, det være seg gressklippere, snøfresere, biler eller annet med muttere og bolter, må ha et skikkelig verktøysett. Og dette settet fra Bahco er skikkelig. En tiltalende egenskap ved dette pipesettet er at også kassen er solid, som er essensielt for den ambulerende fikse- og ordnepersonen som får denne gaven. 

 • Bahco 1/4" og 1/2" pipesett med firkantinnfestning samt kombinasjonsnøkkelsett, fra 2.090 kroner. Selges hos flere jernvareforretninger

Bahco bits- og pipesett

Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

En morgengave, ekstragave eller bare noe på lur? Dette hendige lille settet fra Bahco bør finnes i enhver husholdning og kan løse overraskende mange oppgaver, selv om innholdet her ikke er omfattende. Perfekt for dem som tror de har alt, men som blir glad for litt mer. 

 • Bahco 26-delers bits- og pipesett, fra 399 kroner. Selges hos flere jernvareforretninger. 
Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

Cavour Penny Loafer

En stygg sko kan lett ødelegge et helt antrekk. Derfor er vakre sko i solide, konservative farger alltid en vinner. Disse Penny Loafer-skone fra Cavour er i semsket, brunt skinn med en pragamtsik gummisåle der skoen treffer asfalten – vi bor jo tross alt i Norge. 

 • Cavour Suede Penny Loafer, 3.999 kroner hos Cavour.
Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

Koch-Chemie Magic Wheel Cleaner og Koch-Chemie Spray Sealant

De som elsker ren bil vil elske disse produktene fra tyske Koch-Chemie. Mindre viktig, men hyggelig nok er det at flaskene har et lekkert design og en dyse som sprer produktet jevnt. Mer avgjørende for denne gavens mottaker er at kjemien virkelig fungerer. Koch-Chemie Magic Wheel Cleaner er en sterkt, men trygg felgvask som får vekk de stygge flekkene etter mange turer i surt vær. Koch-Chemie Spray Sealant forsegler lakken og gjør bilen lett å holde ved like.

 • Koch-Chemie Magic Wheel Cleaner, 249 kroner. Koch-Chemie Spray Sealant, 490 kroner. Begge hos Detailshop.no eller over disk hos Car Spa i Oslo.
Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

Pilot Iroshizuku blekk og TWSBI fyllepenn

Mottakeren av denne gaven kan skrive noe betydningsfullt med rødt blekk og en penn slett ikke alle har. Fyllepennen fra TWSBI sluker blekket med en skrumekanisme, og i det gjennomsiktige kammeret vil blekkets farge være godt synlig. 

 • TWSBI Eco Fountain Pen Sort, 399 kroner. Pilot Iroshizuku Blekk 50ml, 395 kroner. Begge hos Tudos.no

Kaweco Steel Sport fyllepenn og Caran D’Ache Chromatics blekkhus

Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

Tyske Kaweco har produsert penner siden 1883. Når du tar en Kaweco Steel Sport fyllepenn i hånden, forstår du at dette er kvalitet – ikke noe ræl noen har rasket med seg i full fart. Hele pennen er i børstet stål og når korken skrus av og splitten kommer til syne, oppmuntres man til å sette i gang med håndskrevne brev av en viss substans. Dette er en utmerket gave for dem med øye for detaljer. Denne pennen mates med patroner, men et blekkhus fra Caran D’Ache kan også være en snurrig gave. 

 • Kaweco Steel Sport fyllepenn, 1.099 kroner. Caran D’Ache Chromatics blekkhus, 390 kroner. Begge hos Tudos.no
Foto: Håkon Sæbø / Eivind Yggeseth

Hansker du slett ikke vil miste

Kjørehansker er passe sært, men også riktig kult og ganske kreativt. I alle fall som gave til hun eller han som allerede har det meste. For hva passer vel bedre til en klassiks Alfa Romeo, Jaguar E-Type eller Porsche? Biler som skal kjøres nytes kanskje best med noen gode hansker, og her er et utvalg som bør tiltale.

 • Kjørehansker til herre i hjorteskinn med fargen kork, 799 kroner.
 • Villsvinshansker til menn i alpakka-fôr med fargen kork, 2.095 kroner.
 • Kjørehansker til dame i rødt lammeskinn, 740 kroner. 
 • Dents Snetterton kjørehansker med halve fingre i sort hairsheep-skinn, 835 kroner.
 • Kjørehansker til dame i cremefarget lammeskinn, 740 kroner.
 • Dents Waverley kjørehansker i blått og sort premium hairsheep, 1.100 kroner. Alle hansker fås hos hanske-hallen.no eller over disk ved Roald Amundsens gate 6, mellom Nationaltheatret og Rådhuset.