<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
TREKLØVER: Daymak Spiritus har kun tre hjul, noe som sikkert bidrar til den lave vekten på 160 kg. Foto: Daymak

Trehjuling som utvinner krypto

Den elektriske trehjulingen Daymak Spiritus skal kunne rettferdiggjøre en temmelig stiv pris, ved å utvinne kryptovaluta når du parkerer.

Publisert 19. juni 2021 kl. 08.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 413 ord

På bildene ser Daymak Spiritus litt ut som det munnstykket til støvsugeren det skal være mulig å gå over bilen med. Og navnet minner også litt om hvitevarer, men ifølge produsenten er dette en elektrisk sportsbil som kan betale for seg selv i kryptovaluta. Topputgaven kalt «Spiritus Ultimate» har et ganske imponerende faktaark.

PS: Husk å følge Finansavisen Motor på Facebook – der det alltid er spennende bildiskusjoner på gang! Sjekk også Finansavisen Motors bilpodcast Mil etter mil – en podcast om bil!

Det første tallet som gjør inntrykk er prisen på 149.000 dollar, men du sparer litt på at det bare er nødvendig å kjøpe tre nye dekk av gangen. Produksjonsstart er planlagt til 2023, men mye henger på at de oppnår tilstrekkelig mange forhåndsbestillinger.

Daymak Spiritus Ultimate

Motor: Elmotor

Effekt: 147 kW

0-60 mph: 1,8 sek

Toppfart: 210 km/t

Batteri: 80 kWh

Rekkevidde: 480 km EPA

Pris: 149.000 dollar

Batteriet oppgis å ha en kapasitet på 80 kWh, noe som skal gi 480 km rekkevidde EPA. Effekten oppgis til 147 kW, 200 HK, og med drift på alle tre hjulene skal akselerasjonen fra 0 til 60 miles per hour være avklart på 1,8 sekunder. Toppfarten på nesten 210 km/t høres også spennende ut, særlig med tanke på at totalvekten står oppført med snaut utrolige 160 kg.

BETALER FOR SEG: Dersom Daymak virkelig klarer å få bilen til å utvinne kryptovaluta kan det hende bilen faktisk betaler for seg selv i bompasseringer, på ferger og i burgerluka. Foto: Daymak

Hamburgere og bompenger

Men det er nok muligheten for å utvinne kryptovaluta med bilen som er mest oppsiktsvekkende. Sjefen i Daymak Aldo Baiocchi har lagt ut en pressemelding, og der beskriver han hvordan bompenger, parkeringsavgifter og hamburgere i hurtigluka blir betalt av bilen i kryptovaluta. Han tar med at vanlige regninger og andre banktransaksjoner også vil kunne håndteres via de syv skjermene i bilen.

SYV SKJERMER: Designeren ser for seg et interiør med firkantet ratt og syv skjermer. Foto: Daymak

Bitcoin

Utvinning av kryptovaluta skal foregå mens bilen står og lader, og håndteres av en enhet de kaller Daymak Nebula. Kort fortalt skal det være en datamaskin utstyrt med en GPU prosessor egnet for den type arbeid. Selvsagt har de også planlagt å koble alt sammen med telefonen, slik at du kan sjekke både hvor mye batteriet er ladet og hvor mange bitcoin du har på konto.

Det hele høres ganske friskt ut, men dersom de skulle lykkes vil nok en elektrisk sportsbil med innebygget krypto-graver vekke interesse her på berget.