<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
KLAR TIL TJENESTE: I USA velger enkelte politidistrikter å teste elektriske biler. En av modellene som testes er Tesla Model Y. Foto: NTB Scanpix

Her velges Tesla Model Y som politibil

Politiet i USA er i ferd med å elektrifiseres. Nå testes nye Tesla Model Y ut som politibil og forventningene er store.

Publisert 19. aug. 2021 kl. 13.05
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord

Mens norske politifolk snart skal kjøre rundt i ladbare politibiler fra Ford, en avtale verdt 180 millioner kroner , går politiet i USA enda lenger i elektrifiseringen av sine biler. Tidligere i år ble det kjent at New York-politiet tester en Tesla Model 3 som patruljebil , men nå skal politiet i Boulder County i delstaten Colorado teste den større utgaven Tesla Model Y, ifølge nettstedet Electrek.co. 

Sparer inn fort

Det hevdes at den høyere prisen på en Tesla Model Y, sammenlignet med en vanlig Ford politibil som Boulder County-politiet ellers ville kjøpt, spares inn hurtig. Allerede etter 6 til 18 måneder skal besparelsen være tjent inn fordi drivstoffkostnadene reduseres betydelig. 

I en pressemelding utdyper Boulder County-politiet bakgrunnen for Model Y-testingen: «På grunn av dens enkle design og færre bevegelige deler, forventes Teslaen å ha lengre levetid enn sine konvensjonelle alternativer. Politibiler står mye på tomgang og har mange plutselig start og stopp, som øker drivstofforbruket og sliter mye på motorkomponenter». 

I Norge koster en Tesla Model Y fra 534.900 kroner, ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken. Bilen det norske politiet nylig har valgt seg, Ford Explorer som ladbar hybrid, starter på 909.802 kroner. Ford-en skal klare 0 til 100 på 6,0 sekunder, mens den rimeligste Model Y-utgaven skal klare samme øvelse på bare 5,1 sekund. Rekkevidden på den billigste Model Y-utgaven er på 505 kilometer målt etter WLTP-standarden.

Øker i popularitet

Det er imidlertid ikke bare Boulder County som har fått øynene opp for elektriske biler. Større politikammer, som det i Fremont i California, er også godt i gang med testingen av elektriske politibiler fra Tesla. Her nyttes Tesla Model S, men det er også kjøpt inn to Tesla Model Y.
Også politiet i Westport i Connecticut og Bargersville i Indiana benytter Tesla-modeller som tjenestebiler, ifølge Electrek.co.