<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
LETT FORKLEDD: Volkswagen kaller dette for en konseptbil tett opp mot produksjonsutgaven av ID.5 GTX. Under den stripete forkledningen er det nok svært mye likt. Foto: Volkswagen

VW snobber opp med ny elbil

Volkswagen viser frem konseptbilen ID.5 GTX, men bortsett fra den stripete pysjamasen er det nok lite som skiller fra produksjonsutgaven.

Publisert 27. aug. 2021 kl. 19.38
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 594 ord

Volkswagen-konsernet begynner virkelig å få god utnyttelse av MEB-plattformen, med alternativer fra Skoda, Audi og to konfigurasjoner Volkswagen i form av ID.3 og ID.4. I markedet for SUV-er som forbrenner rester av dinosaurer, har det de senere årene dukket opp en rekke avarter med skråtak.

Såkalte SUV-coupe-modeller forsøker å kombinere det beste, eller verste, fra flere segmenter for å skape en kostbar lapskaus med indrefilet som grytekjøtt. Og det var vel bare et tidsspørsmål før elbilene fulgte etter.

JEVN KURVE: Salget av såkalte SUV-coupe utgaver har fulgt en jevnt stigende kurve, og det samme ser ut til å gjelde for elbiler. Foto: Volkswagen

Under stripene

Audi tilbyr både den originale e-tron-modellen og Q4 e-tron med nedtrykt hekk, i tillegg til standardutgavene. Og det er vel særlig Q4 e-tron i såkalt «Sportback» utførelse som gir en god indikasjon på hvordan Volkswagen ID.5 GTX ser ut under alle stripene.

Ifølge produsenten blir det en firehjulstrekker med permanent trådløs bredbåndsforbindelse til den store dataskyen og såkalt Car2X, samt mulighet for å laste ned og installere oppdateringer mens du lager middag.

GAMMEL REISE-TV: Fargene Volkswagen har kledd konseptbilen ID.5 GTX med kan minne om en gammel reise-TV, når antennen blåste ut av stilling. Foto: Volkswagen

Flere instrumenter

Navnet GTX skal bære tradisjonen fra den opprinnelige Golf GTI-modellen inn i Volkswagens elektriske fremtid. Planen er ifølge pressemeldingen å øke andelen helt elektriske biler de selger i Europa til 70 prosent innen 2030. Da kan det være godt å ha en del batteridrevne instrumenter å spille på. Siden dette skal være en spreking i ID- familien har de benyttet det største batteriet på 77 kWh netto. Rekkevidden har de foreløpig anslått til 497 km, og hvis man smugkikker på tallene til Q4 e-tron bør nok det stemme temmelig bra.

Dukker frem

Andre interessante tall det går an å lese av på faktaarket til Q4 e-tron som deler plattform med ID.5 GTX, er at den kommer med 220 kW og 460 Nm. Den innebygde laderen er på 11 kW, og maks ladespenning er 125 kW. 0-100 km/t oppgis til 6,2 sekunder og toppfarten er på 180 km/t. For å skille mellom Audi og Volkswagen kan det godt hende disse tallene blir noe justert før ID.5 

GTX dukker frem fra kamuflasjen, men de gir en viss indikasjon på hva en kan forvente. Det er også verdt å nevne at halvbroren med de fire ringene skal greie 1.200 kg på tilhenger, og det vil være rart om ID.5 GTX ikke følger opp med det tilsvarende kapasitet.

Imponerende

Som nevnt sier Volkswagen at ID.5 GTX vil være utstyrt med Car2X teknologi. Kort fortalt er det en teknologi som bilen selv kan bruke til å kommunisere med en rekke systemer i trafikkbildet. Det finnes allerede en mengde overvåkningskamera, trafikksensorer, og antenner av forskjellige slag langs veien.

Car2X vil gjøre bilen i stand til å danne seg et mer detaljert bilde av trafikken, og det primære bruksområdet for denne type data er autonome førerassistentsystemer. For litt siden testet Finansavisen Motor Mercedes EQS med autonomi på nivå tre i Sveits, og det er imponerende i hvilken grad en bil nå klarer å navigere selv. Systemene som allerede befinner seg i Volkswagen ID.4 er tilsvarende imponerende, selv om de foreløpig fordrer at sjåføren holder i rattet. Det vil nok kun være et tidsspørsmål før lange strekk på motorveien er noe de kommende generasjoner elbiler håndterer på egen hånd.

GOLF GTI: Volkswagen har kalt modellen GTX, for å bære arven fra Golf GTI inn den elektriske tidsalderen. Foto: Volkswagen