<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ut av Russland

Wenaasgruppen selger sine ti russiske hoteller etter mer enn 15 års eierskap. En trist avslutning, erkjenner Lars Wenaas.

    Publisert 2. feb. 2023 kl. 10.18
    Oppdatert 2. feb. 2023 klokken 15.39
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 566 ord
    RUSSISK EXIT: For Lars Wenaas. Foto: Eivind Yggeseth

    Wenaasgruppen har gjennom datterselskapet Wenaas Hotel Russia AS inngått avtale med russiske Cosmos Hotel Group om salg av sine ti hoteller i Russland, går det frem av en pressemelding torsdag.

    Transaksjonen forventes sluttført i løpet av første kvartal i år, og konsernet er «ut fra eksisterende forhold» fornøyd med salget som gir en regnskapsmessig gevinst og positiv likviditetstilførsel.

    Selskapet skriver at etter salget vil gjeldsgraden i konsernet ligge på 37 prosent. Da 2021-regnskapet ble sluppet i sommer, var den 39,1 prosent. 

    18 hoteller igjen

    Seks av hotellene med til sammen over 4.000 rom ligger i St. Petersburg, to ved Sheremetyevo-flyplassen i Moskva, ett i Murmansk og ett i Jekaterinburg. Det største er Park Inn by Radisson Pribaltiyskaya Hotel & Congress Center i St. Petersburg på 104.000 kvadratmeter og 1.178 rom. Et annet i samme by er på 60.000 kvadratmeter og 842 rom.

    Bak Cosmos Hotel Group står oligarken Vladmir Yevtushenkov, som skal ha nære bånd til den russiske sentralmakten i Moskva, men er ikke underlagt sanksjoner.

    GIGANTHOTELL SOLGT: Park Inn by Radisson Pribaltiyskaya Hotel & Congress Center i St. Petersburg er på hele 104.000 kvadratmeter og har 1.178 rom. foto: Radisson

    Wenaasgruppen erkjenner at dette er en «trist avslutning på en tilstedeværelse i Russland på mer enn 15 år med god drift og fantastiske medarbeidere med sterk lojalitet og arbeidsinnsats gjennom vår eierperiode».

    Finansavisen har bedt Wenaas utdype hva han legger i dette, men har ikke respondert. Mange vestlige selskaper har trukket seg ut av Russland etter invasjonen av Ukraina 24. februar i fjor, og Wenaas har ikke besvart spørsmål om det var press fra banker eller kunder som gjorde at salget ble gjort, eller om det var et generelt dårlig marked.

    Etter salget vil gruppen ha totalt 18 sentrale hoteller i større byer og på flyplasser i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Tsjekkia og Spania med nærmere 7.800 rom.

    – Noe usikkert 2023

    Konsernet beskriver 2022 som et positivt år med god utvikling på alle hotellene, til tross for et dårlig første kvartal grunnet coronanedstengninger. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) estimeres til 1,3 milliarder kroner, tilsvarende en EBITDA-margin på i overkant av 50 prosent.

    «Det er noe usikkerhet angående utviklingen i 2023, men vi har god tro på et godt resultat», heter det videre.

    Balansen fremstår solid med en likviditet på rundt 3,5 milliarder kroner i kontanter, samt børsnoterte aksjer og obligasjoner. Nettogjelden er relativt lav med en belåningsgrad etter gjennomført transaksjon på omtrent 37 prosent.

    Norges 16. rikeste

    Wenaasgruppen frontes av Lars Wenaas, som inntok 16. plassen da Kapital slapp sin liste over Norges 400 rikeste i fjor høst. Formuen ble da vurdert til 15 milliarder kroner. 

    «Det familiedrevne konsernet ble hardt rammet av coronakrisen. Nå nærmer imidlertid selskapet seg 2019-nivå igjen, med solid likviditet og lav gjeld. Hoteller i Russland trekker noe ned, men fallet kompenseres av god utvikling ellers. Wenaasgruppen driver også aktivt med finansforvaltning», skrev Kapital.

    Konsernet med hovedkontor i Måndalen i Rauma kommune i Møre og Romsdal eier også flere alpinanlegg. Lars Wenaas er opptatt av å drysse noe av formuen over lokalsamfunnet, og har blant annet bidratt til den populære Romsdalstrappa opp til Nesaksla til det spektakulære utsiktspunktet Rampestreken.