<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Unions utlånsundersøkelse: – Betydelig risiko knyttet til refinansiering

Unions bankundersøkelse for første kvartal viser at den femårige swaprenten stiger til 3,27 prosent – en oppgang på 30 basispunkter. Likevel er renten lavere enn i fjerde kvartal.

  Publisert 17. feb. 2023 kl. 11.09
  Oppdatert 17. feb. 2023 klokken 14.05
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 255 ord
  MÅ TAKLE KOSTNADSVEKSTEN: Analysesjef Robert Nystad i Union Gruppen sier det er viktig for bankene at leietakerne takler økte kostnader. Foto: Iván Kverme

  Analysesjef Robert Nystad sier til nisjeavisen Estate Nyheter at samlet lånerente for nye femårslån med full rentebinding har falt under 6 prosent for næringseiendom. Han påpeker videre at ettersom de fleste aktørene har kortere løpetider og lavere belåningsgrad, vil de fleste i praksis betale et sted mellom 5,25 og 5,5 prosent i dagens marked.

  Videre skriver nisjeavisen at bankmarginen ser ut til å ha nådd en topp, og forklarer det med at bankenes egen innlånskostnad har falt betraktelig.

  «Ettersom kravet til egenkapital økte mye i fjor høst, betyr det at vårt gamle "standardcase" – der vi altså forutsetter 65 prosent belåning – ikke er særlig relevant i dagens marked. Bankene svarer litt hypotetisk at marginen er 266 basispunkter i dette caset. Det samme som sist. Dersom vi legger til grunn 50 prosent gjeldsgrad og tre års løpetid, er marginen 213 basispunkter. Det er to basispunkter lavere enn i fjerde kvartal. Én bank melder om svak nedgang i marginen, mens resten holder den uendret. Bankene oppgir at majoriteten av nye lån nå har en margin på 228 basispunkter – også det 2 punkter lavere enn sist», sier Nystad videre til avisen.

  Han forteller også at det er to ting som er viktige for bankene når de vurderer risiko, og trekker frem viktigheten av at leietakerne takler kostnadsveksten, og at det er en betydelig risiko knyttet til refinansiering hvor tilgangen til gjeld kan vise seg å bli vanskelig.

  Nystad avslutter med å fortelle at bankene fremstår noe mer utlånsvillige i fjerde kvartal enn tidligere, men påpeker at kredittpraksisen fortsatt er ganske stram.