<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny kredittsmell for svensk eiendomsgigant

Kredittvurderingsbyrået Fitch nedgraderer SBB til såkalt BB+ med negative utsikter. Det innebærer enda et steg nærmere «søppelstatus».

    Publisert 27. mai 2023 kl. 09.13
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 503 ord
    NEDGRADERINGER: Først nedgraderte kredittvurderingsbyåret S&P til «søppelstatus». Nå nedgraderer Fitch ratingen. Her ved konsernsjef Ilija Batljan i SBB. Foto: Eivind Yggeseth

    Kombinasjonen raske rentehevinger og tung belåning har vært en giftig cocktail for det svenske eiendomsselskapet SBB. Fra toppen for vel halvannet år siden er mer enn 90 prosent av verdiene på børs blitt utradert. 

    Tidligere i mai nedgraderte kredittkjempen S&P eiendomsgiganten til såkalt «søppelstatus». Det sendte aksjen i fritt fall i Stockholm. Men nå kommer altså nok et tilbakeslag. 

    Fredag etter børsens stengetid ble det kjent at kredittvurderingsbyrået Fitch nedgraderer fra BBB- til BB+. Utsiktene nedgraderes fra positive til negative, skriver Dagens Industri.

    Det er å anta at Fitch er sent ute til festen, for alarmene har ulet i lang tid. Finansavisen har tidligere skrevet om investorene Peter Hermanrud, Ole Petter Kjerkreit og Jan Petter Sissener som vedder på kursfall i SBB.

    «Det er en skikkelig flaggstangfabrikk. Det er veldig mye som virker veldig galt der», sa Hermanrud til Finansavisen i juni i fjor.

    TJENT RÅTT PÅ SVENSK SHORT: Tidligere aksjestrateg i SpareBank 1 Markets og nå investor på fulltid, Peter Hermarud, har lenge shortet svenske eiendomsaksjer. Foto: Iván Kverme

    Store ringvirkninger

    Ifølge Bloombergs Default Risk Model har konkursrisikoen i kriserammede SBB økt fra 5 til 18 prosent innen ett år siden kvartalsrapporten 28. april. Innen to år er sannsynligheten 25 prosent.

    Hermanrud, som mener det er mer sannsynlig med en restrukturering, mener SBB-bataljen kan få store ringvirkninger for eiendomsmarkedet i Sverige.

    «Jo flere selskaper som må hente kapital og jo flere obligasjoner som går tapt, jo vanskeligere blir det å hente penger for de andre», sa han til Finansavisen i mai.

    Fitch skriver i oppdateringen, som er gjengitt av Dagens Industri, at risikoen for en refinansiering har økt med tanke på de betydelige obligasjonsforfallene i år og neste år, i tillegg til de kortsiktige hybridobligasjonene.

    Videre mener Fitch at belåningen fortsatt kommer til å være høy til tross for salget av eierandelen i boligbyggeren JM. Transaksjonen ga 2,8 milliarder svenske kroner, men det innebærte samtidig et tap på vel 3 milliarder svenske kroner sammenlignet med da aksjene ble opprinnelig ble kjøpt.

    Fallende verdi på selskapets eiendommer gjør det også vanskelig for ledelsen å stabiliserer belåningsgraden og likviditeten, hvilket fremprovoserer de negative utsiktene, heter det videre.

    Norsk nedgradering

    Meglerhusene DNB Markets og Arctic Securities mente S&P-nedgraderingen økte risikoen for at flere eiendomsselskaper ville bli nedgradert, deriblant norske Entra.

    Senere i mai ble det kjent at ett byrå hadde tatt affære. Ratingbyrået Moody’s nedgraderte gjelden til Entra et hakk til såkalt Baa2 – to knepp over «søppelstatus».

    Ifølge Moody's økte Entras belåningsgrad mer enn det som kravene stilles for å opprettholde en Baa1-rating med oppkjøpet av Oslo Areal i januar i fjor. I ettertid har uroen i de finansielle markedene og det negative makro- og rentebildet gjort at Entras gjeld ikke har bedret seg tilstrekkelig, het det.