<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ber eiendomsselskapene styrke balansen

Svenske næringseiendomseiere oppfordres av den svenske sentralbanksjefen til å styrke balansen mens verdiene faller. Han frykter brannsalg i ytterste konsekvens. 

    Publisert 3. juni 2023 kl. 16.57
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 297 ord
    BEKYMRET: Riksbanksjef Erik Thedéen er bekymret for svenske eiendomsselskapers gjeldssituasjon.  Foto: Bloomberg

    Sveriges sentralbank oppfordrer svenske næringseiendomsaktører til umiddelbare tiltak for å styrke balansen, melder Bloomberg. Bakgrunnen er forventninger om ytterligere fall i eiendomsverdiene.

    Den svenske sentralbanksjefen, Erik Thedeen, sier at eiendomsselskapene samlet sett er for høyt belånte. Under en pressekonferanse i Stockholm denne uken sa Riksbanken-sjefen at noen selskaper allerede har begynt å styrke sin finansielle situasjon, men han understreket også at ytterligere tiltak er nødvendig.

    På børsen i Stockholm har eiendomsselskapene falt med over 50 prosent tiden starten av fjoråret. Dette har medført at mange investorer er bekymret for selskapenes evne til å refinansiere forfalte obligasjoner. Den måneden har SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden) hatt et kursfall på 51 prosent, til tross for at selskapet steg over 50 prosent fredag på nyheten om at sjefen byttes ut. 

    Bloomberg melder også at selskapets nedgraderte kredittrating skal ha bidratt til eskalert frykt blant investorene. 

    Ifølge en halvårlig rapport fra Riksbanken som tar for seg den finansielle stabiliteten,  vil verdien av kommersielle eiendommer i Sverige sannsynligvis fortsette å falle i år ettersom avkastningskravet ser ut å fortsette og øke. Dette kan bli problematisk for en sektor som har giret seg veldig opp de siste årene. 

    100 milliarder årlig

    Riksbanken skriver at obligasjoner utstedet av eiendomsselskaper med en nominell verdi på omtrent 73 milliarder kroner vil forfalle innen året er omme. De skriver også at ytterligere100 milliarder kroner i obligasjoner vil forfalle i hvert av de neste tre årene. 

    Selv om bankene har tilstrekkelig kapital til å håndtere den påfølgende lånebehovet, er det usikkert i hvilken grad de vil gjøre det, ifølge sentralbanken.

    Med mindre eiere av kommersiell eiendom styrker balansen, advarte Riksbanken mot økt risiko for at sårbare eiendomsselskaper blir tvunget til å selge store mengder eiendom raskt. Riksbanken sier at dette kan føre til en raskere og større nedjustering av eiendomsverdier og at dette vil svekke den finansielle stabiliteten.