<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Mange som har en boblete finansiering

Equinor-bygget ble reddet i siste liten, men problemene i eiendom er langt fra over.

Publisert 15. sep. 2023 kl. 15.23
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 187 ord
15.09.2023 Det store Equinor-bygget på Fornebu har slitt kraftig ettersom Equinor trenger færre kvadratmeter og renten har gått opp. Det har satt selskapet som eier bygget og investorene bak i en kinkig situasjon der regnestykkene ikke har gått opp. Nå har Arctic Securities landet et lån i 12. time på 475 millioner som redder selskapet, ved å betale ned et gammelt lån på 360 millioner og stille 90,5 millioner i sikkerhet til en annen kreditor. Finansavisens Olav Gram Degnes forklarer hva som kan skje videre.

Sent torsdag kveld ble det kjent at Arctic Securities – like før fristen – hadde fått på plass 475 millioner kroner gjennom et nytt obligasjonslån til ML 33, selskapet som står bak Equinor-bygget på Fornebu.

Det dreier seg om en ny juniorobligasjon på 475 millioner for å refinansiere en eksisterende obligasjon på 360 millioner og ny kapital til å dekke tilleggssikkerheten på 90,5 millioner for seniorobligasjonen på 2,23 milliarder kroner.

– Spørsmålet er hvem som har puttet inn pengene. Det verserer rykter om store, kjente navn, og det er ikke usannsynlig at vi snakker om pensjonsmidler, sier Finansavisen-kommentator Olav Gram Degnes.

– En haug med lån å jobbe med

Han påpeker at det ifølge børsmeldingen ikke er krav fra den nye långiveren om selskapsgjennomgang (due dilligence), noe som trolig kan tolkes dithen at vedkommende sitter på gjeld fra før.

Ikke langt unna Equinor-bygget ligger Storebrands hovedkontor på Lysaker, et annet tungt belånt og Arctic-tilrettelagt eiendomsprosjekt.

– Det skal visstnok ligge og ulme i mange prosjekter som har en boblete finansiering. Meglerhusene har en haug med lån å jobbe med fremover, sier Gram Degnes.