<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Far og sønn casher inn 565 millioner

Self Storage Group selges, og Gustav og Fabian Søbak selger seg helt ut av selskapet for 565 millioner kroner. Amerikanere byr 66 prosent over tirsdagens børskurs.

Publisert 20. sep. 2023 kl. 08.09
Oppdatert 22. sep. 2023 klokken 10.17
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 626 ord
KJEMPESALG: Self Storage Group ble startet av Fabian Søbak og faren Gustav i 2009. Nå får de ut 565 millioner kroner når selskapet kjøpes opp. Foto: Self Storage Group

SSG

I 2009 etablerte Fabian Søbak og faren Gustav minilagerselskapet Self Storage Group. I slutten av oktober i 2017 gikk selskapet på børs med en aksjekurs på 14 kroner.

Nå vil T-C Storage HoldCo AB kjøpe det opp for 40 kroner aksjen, i et bud som verdsetter selskapet til nærmere 3,8 milliarder kroner.

Høyeste noensinne

Budet er det høyeste aksjen noensinne er handlet for. Den forrige rekorden var på 37,40 kroner, som ble nådd 17. januar 2022, og ut fra børskursen tirsdag er premien på hele 66 prosent.

71 prosent av aksjonærmassen har så langt akseptert budet.

Største aksjonær Centerbridge Partners' aksjebeholdning er verdt 1,09 milliarder kroner. De kom inn i aksjen i januar 2020 for 27 kroner, da Øystein Stray Spetalen solgte seg helt ut. Deres gevinst blir dermed 354 millioner kroner.

 Finansdirektør selger stort

Også finansdirektør Cecilie Brænd Hekneby og hennes mann, Ulf Tore Hekneby, selger seg helt ut. De har jevnstore aksjeposter, og får til sammen ut 27,5 millioner kroner.

Likeså selger styremedlem Carl August Ameln sine aksjer for 104 millioner.

STØRSTE EIER: Styreleder Steven J. Skaar i Centerbrigde Partners Foto: Centerbrigde Partners

Et enstemmig Self Storage Group-styre anbefaler budet, men vil trekke denne anbefalingen bare hvis det kommer inn et bud pr. aksje som overgår dagens bud med 5 prosent eller mer – og dette budet ikke blir matchet av dagens budgiver innen 10 dager.

Åpner for høyere bud

Hvis dagens bud ikke blir fullført grunnet «en vesentlig overtredelse» fra Self Storage Group eller styret trekker eller endrer sin anbefaling, skal selskapet betale dagens budgiver et fastsatt termineringsgebyr «ansett å gjenspeile budgivers kostnader og utgifter tilknyttet forhandlinger og utarbeidelse av budet», heter det.

Styreleder Steven Skaar karakteriserer uansett onsdagens bud som «en fair verdsettelse av selskapet».

Akseptperioden forventes til 20 dager fra utstedelse av tilbudsdokumenter, mens oppkjøpet forventes fullført i løpet av fjerde kvartal 2023.

Amerikansk kjøper

T-C Storage HoldCo AB er et datterselskap av New York-baserte Teachers Insurance and Annuity Association (TIAA), der også forvalterne i Nuveen Real Estate inngår. TIAA er en storeier innen selvlagring, og har investert i sektoren i over 20 år.

SELGER FOR 27,5 MILLIONER: Finansdirektør Cecilie M. Brænd Hekneby og ektemannen Ulf Tore Hekneby. Foto: Iván Kverme

Selskapet fullførte sitt første oppkjøp i Europa i 2021, gjennom de svenske Green Storage- og 24Storage-plattformene.

TIAA-direktør Mario Pello opplyser at selskapet har fulgt Self Storage Groups vekstreise i lang tid.

– Gjennom oppkjøpet av selskapet vil vi skape en nordisk plattform med markedsledende posisjoner i Norge og Sverige, med muligheter for videre utvidelse inn i Danmark, sier han i en kommentar.

– Umodent marked

Pello og TIAA vurderer det europeiske markedet for selvlagring som «relativt umodent», men at dette representerer en mulighet til å dra nytte av en sektor som «har vist seg motstandsdyktig og fortsatt er klar for videre vekst» mens den fortsetter konsolideringen de neste årene.

– Jeg er overbevist om at Nuveen og deres Green Storage-plattform vil være en god ny eier for selskapet, sier konsernsjef Fabian Søbak i en kommentar.

Søbak var altså med på oppstarten av OK Minilager i 2009, og har gjennom organisk vekst og oppkjøp som City Self-Storage, Eurobox og Dit Pulterkammer bygd opp Self Storage Group til å bli en ledende aktør i det skandinaviske markedet for selvlagring.