<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DN: Justisdepartementet lånte 299 millioner av privat utleier

Justisdepartementet bestilte oppgraderinger i kontorlokalene for 299 millioner kroner. Oppgraderingene ble finansiert av en privat utleier, og betalt tilbake med renter.

Publisert 12. des. 2023
Oppdatert 12. des. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 186 ord
LÅNTE 300 MILLIONER: Justis- og beredskapsdepartementet lånte 299 millioner av privat utleier. Foto: NTB

Justisdepartementet har inngått en leieavtale for sine kontorlokaler i Nydalen, gjennom Statsbygg, ifølge dokumenter omtalt av DN. 

Denne leieavtalen utgjør en betydelig del av Justisdepartementets totale leiekostnader. Transaksjonsdokumentene avslører at det ble gjennomført endringer i kontorlokalene for omtrent 300 millioner kroner, og denne summen inkluderte tilpasninger og investeringer.

Statsbygg forhandlet frem avtalen.

– Statsbygg inngikk en ordinær leiekontrakt for Gullhaug Torg med et tillegg for investeringer som skulle inngå i husleien, skriver kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til DN.

– Alvorlig sak

Justis- og beredskapsdepartementet opplyste i en pressemelding forrige fredag rundt lunsjtider at NSM har inngått en ulovlig låneavtale på 200 millioner kroner. NSM-direktør Sofie Nystrøm gikk på dagen.

«Dette er en alvorlig sak,» sa justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

På pressekonferansen tre kvarter senere fremgikk det at låneavtalen var inngått med John Fredriksens eiendomsselskap Norwegian Property (NPRO). Regjeringen opplyste at 70 prosent av lånet har en årlig rente på nær 10 prosent, og beskriver dette som svært ugunstige vilkår for staten.

«NSM tok opp lånet uten fullmakt og uten å informere noen av departementene om låneavtalene. Låneavtalene er ulovlige, og det er gjort alvorlige feil,» sa Mehl på pressekonferansen fredag.