<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjøpesenterselskap får nye eiere

Scala Eiendom har eiendommer med en prislapp på 13,5 milliarder. Nå er Schage Eiendom med 23 prosent ute, og tre nye aksjonærer har kommet inn.

Publisert 22. des. 2023
Oppdatert 22. des. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 413 ord
ØKER: Johan Johannson er største eier i NorgesGruppen, og tar også Scala-aksjer privat når Schage selger. Foto: Iván Kverme

– Omsetningen i Scala Eiendom blir rundt 12,5 milliarder kroner i år, og etter kjøpet av Rortunet ender vi på 13-14 milliarder neste år, sier Hans Jørgen Mørland, adm. direktør i kjøpesenterkjeden Scala Eiendom.

Tre nye aksjonærer

Rett før julen ringes inn får han en ny gruppe eiere. 

Tidligere eide dagligvaregiganten NorgesGruppen 43 prosent, Fredrikborg, eid av Christina L. Fredriksen, sitter på 34 prosent og Schage Eiendom satt på de resterende 23 prosentene.

Nå har Schage solgt, og NorgesGruppen selger seg litt ned til 40,3 prosent. Fredrikborg fortsetter med 34 prosent, og inn kommer største eier i NorgesGruppen, Johann Johansson, gjennom sitt private selskap, Joh. Johansson Eiendom med 9,6 prosent. Sarpsborg-investoren Bjørn Petter Garder tar 6 prosent, mens Hamar-kjøpesenterfamilien Hage tar de siste 10 prosentene. 

Selger kjøpesenter

I tillegg selger Schage Rortunet kjøpesenter i Asker til Scala Eiendom, et senter som i fjor ligger rundt 700 millioner i omsetning.

AKSJONÆR I NORGESGRUPPEN: John Niclas Hage, CC Gruppen. foto: Kaare Martin Granerud

– Det ble gjort en verdivurdering av eiendommene i høst av to taksteringsselskaper, og snittyielden på porteføljen vår ble 6,6 prosent. Inkludert Rortunet gir det en totalverdi på 13,5 milliarder, sier Mørland.
Til sammenligning har det børsnoterte kjøpesenterselskapet Aurora Eiendom en snittyield på 5,85 prosent, mens kjøpesenterdelen av Olav Thon Eiendomsselskap prises på 5,7 prosent.


Begge handles på børs med en kraftig aksjerabatt på henholdsvis 42 og 52 prosent.
– Det er krevende å finne markedspriser på kjøpesentre, for det er store individuelle forskjeller på senterne, men det er hverken veldig skarpt eller helt katastrofe for de fleste, sier Mørland.

Lite omsetning

Det er bare gjort to store dealer innen kjøpesentre i år, Vestby senter og dobbeltkjøpet Lade Arena/Hangaren i Trondheim. Sistnevnte hadde leieinntekter på 100 millioner.
– Omsetningsmessig kommer vi i år ut litt over inflasjonen. Black Week var bra og julehandelen har startet bra, men resten av året har vært litt under inflasjonen, sier han.

Vil ikke legge inn egne

- Vi eier 1,81 prosent av aksjene i NorgesGruppen, så vi kjenner godt det selskapet og Joh. Johansson Eiendom, sier John Niclas Hage, adm. direktør i CC Gruppen.

Hage-familien eier tre kjøpesentre, ett på Gjøvik, og to på Hamar. I tillegg eier de 33,4 prosent av Scala CC Holding, et samarbeidsselskap mellom CC Gruppen og Scala Eiendom på tre kjøpesentre - CC Strandtorget på Lillehammer, Torget Vest i Drammen og Stadionparken i Stavanger. Disse ble kjøpt for tre år siden.

Skal dere legge inn deres tre sentre i Scala Eiendom?

– Vi har ingen planer om det, sier Hage.