Rakettvekst på personalkantiner

– Med de nye avtalene som er inngått, får vi en omsetning på 250 millioner, og er halvveis til målet om 500, sier Stian Løken Blom.

Publisert 14. mar.
Article lead
Vokser: – Målet er å komme opp i en resultatmargin før skatt på 7 til 9 prosent , sier Stian Løken Blom, salgs- og markedsdirektør i Evat. Her sammen med gründer og 50-prosent-eier Edilberto Maldonado. Foto: Eivind Yggeseth

Han er salgs- og markedsdirektør i Evat, som drifter jobbkantiner og personalrestauranter.

Han kom inn i selskapet i starten av 2022, etter en strategiendring om å vokse fra 2021-nivået på 100 millioner til 500 millioner kroner i omsetning på fem år.

I 2024 økte omsetningen med 50 prosent til 155 millioner.

Evat

(Mill. kr)2024*2023
Driftsinntekter155,0102,9
Driftsresultat-−4,0
Resultat før skatt7,0−2,9
Resultat etter skatt-−2,3
* Tall fra selskapet

– I fjor rundet vi 155 millioner, og med de inngåtte avtalene er vi på 250 millioner, sier han.

I fjor tjente selskapet 7 millioner før skatt, tilsvarende en margin på rundt 4,5 prosent.

– Målet er å komme opp i 7 til 9 prosent, sier Løken Blom.

La om strategien

Edilberto Maldonado startet selskapet i 2012, den gang som et renholdsselskap. Etter det selskapet kaller en ny oppstart i 2022 der selskapet fikk ny ledelse og flere av dem kom inn på eiersiden, er det nå drift av kantiner og personalrestauranter som er fokuset. De har i dag blant annet Norwegian Property, Selvaag, DNB Næringseiendom, Fritzøe Eiendom og en del advokatfirmaer på kundelisten.

– All vår vekst er organisk, og det er et bevisst valg fremfor oppkjøp. Vi er partnereid og kan ta raske beslutninger, sier han.

Løken Blom tok 8 prosent av aksjene da han startet, mens finansdirektør Malin Karlsson og forretningsutvikler Markus Horn Elieson tok henholdsvis 4 og 3 prosent.

Styreleder Thorbjørn Graarud har vært i toppledelsen i ISS i Norge og internasjonalt samt adm. direktør i Neas og meieriet Synnøve Finden. Han satt på 11 prosent.

Opsjonsavtale

I et nedsalg fra en tidligere aksjonær har Løken Blom økt til 10,1 prosent, mens Horn Elieson nå har 4 prosent.

I 2022 var prisingen på selskapet 35 millioner.

– Vi utløste en opsjonsavtale som ble inngått for en tid tilbake. Aksjene ble kjøpt til en verdsettelse på 35 millioner. Selskapet har en vesentlig høyere verdsettelse i dag som følge av omsetningsvekst og positive resultater, sier Løken Blom.

Løken Blom sier at spennet i kontraktene ligger fra 2–3 millioner til 20–25 millioner.

– I dag er vi 350 ansatte fordelt på 140 årsverk. For å komme opp i en omsetning på 500 millioner, må vi ha rundt 900 ansatte med samme omsetning pr. ansatt, sier han.

I dag har selskapet rundt 570.000 kroner i inntekter pr. ansatt og 1,4 millioner pr. årsverk.

– Hvordan er det å skaffe så mange så raskt i en serveringsbransje som skriker etter folk?

– Vi har fått mange nye fra konkurrenter, og det er også mange som jobber innen restaurantnæringen som synes det er fornuftig å ha arbeidstid mellom klokken 8 og 4 og ikke jobbe helger, sier han.

– Hva slags stillingsprosenter og hva er lønnen for et årsverk?

– Det er forskjellige stillingsprosenter grunnet ulike kundebehov, og snittlønn pr. årsverk ligger rundt bransjestandard og vil variere i tråd med bakgrunn og ulike kundebehov, sier Løken Blom.

Næringseiendom

Informasjon om bruk av AI