<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette er tiltakene for 15 kommuner rundt Nordre Follo

Helseminister Bent Høie (H) sier søndag kveld at det innføres skjenkestopp og treningssenter må holde stengt i de 15 randsonekommunene på Østlandet.

Publisert 24. jan. 2021
Oppdatert 24. jan. 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 288 ord
Helsedirektør Bjørn Guldvog og helseminister Bent Høie (H) under en pressekonferanse om nye tiltak på Østlandet i forbindelse med utbruddet av den britiske muterte varianten av koronaviruset i Nordre Follo søndag kveld. Foto: Terje Pedersen

Helseministeren presenterte søndag kveld regjeringens nye tiltak for de 15 nye kommunene etter utbruddet av den britiske muterte koronavarianten i Nordre Follo.

– Tiltakene blir i stor grad lik tiltakene i de ti kommunene rundt Oslo, sa Høie.

Men noen forskjeller blir det likevel. Blant annet blir det gult nivå i grunnskoler og barnehager, og rødt nivå på videregående skoler. Kjøpesenter må holde stengt, men butikker, serveringssteder, bibliotek og tro- og livssynssamfunn får holde åpent.

Barn og ungdom under 20 år får også lov til å holde på med idrett og fritidsaktiviteter.

Disse butikkene får holde åpent

I tillegg endrer regjeringen noe på hvilke butikker og utsalgssteder som kan holde åpent, i tillegg til matbutikker, apotek og bensinstasjoner.

Det gjelder:

  • Utsalgssteder for dyrefor og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr.
  • Salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon.
  • Lager- og grossist-delen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende.

Åpner vinmonopolet

Vinmonopolet skal åpne igjen i de ti kommunene som er berørt av den engelske virusmutasjonen på Østlandet.

Helseminister Bent Høie (H) kunngjorde søndag at beslutningen om å stenge 45 vinmonopolutsalg reverseres.

– Regjeringen vurderer fortløpende om det er behov for justering av tiltakene, og allerede nå blir det noen justeringer etter råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, sa Høie.

Mulig å stanse

Høie sier smittesituasjonen er uoversiktlig, men at regjeringen tror det er mulig å stanse spredningen av det muterte viruset.

– Vi var heldige og oppdaget dette i en situasjon der vi hadde innført strenge tiltak der nettopp en av grunnene var bekymringen for å få dette viruset til Norge. Derfor har vi nå en nedadgående smittekurve, og gjør at det er mulig å gjøre dette forsøket på å slå ned viruset, sier Høie.

– Den innsatsen folk på Østlandet nå skal gjøre, den gjør de ikke bare for seg selv, men for hele landet, sier helseministeren.