<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vedum vil stramme inn skattereglene for bruk av privatfly

Skattetaten har vært frustrert over at privat bruk av eiendom og privatfly eid gjennom selskap ikke rapporteres inn. Nå vil finansministeren stramme inn.

    Publisert 4. juni 2022 kl. 09.31
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 179 ord
    STRAMMER INN: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Are Haram

    Uoppgitt inntekt ved slik privat konsum i selskap lå i 2019 på rundt 1,45 milliarder kroner, skriver Klassekampen.

    Nå ønsker finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) å flytte bevisbyrden fra Skatteetaten over på selskap og eier. Da må man vise at privatflyet blir benyttet i forbindelse med selskapets virksomhet og ikke av en selv som privatperson.

    – Ja, du kan ha et helikopter, men du kan ikke utgiftsføre det på firmaet dersom du kun bruker det privat. Da må du betale det selv. Hvis du vil det, så vær så god, sier Vedum.

    Inspirasjonen kommer fra Danmark, som har hatt en lignende ordning siden 2001. Ordningen medfører i praksis at privat konsum gjennom selskap blir så ugunstig at det blir et tapsprosjekt. Det norske forslaget er nå på høring.

    Dagens Næringsliv skrev om forslaget i mai, og skatteadvokat Finn Eide i Haver advokatfirma som stilte seg kritisk til forslaget.

    – Reglene er så aggressive at håpet er å skremme skattyterne fra å gjøre slike disposisjoner. På den annen side skyter de småspurv med kanon, sa Eide til avisen.