<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Rec Solar Norway stanser produksjonen på grunn av høye strømpriser

Rec Solar Norway stanser produksjonen på grunn av de høye strømprisene, ifølge flere medier.

Publisert 18. aug. 2022 kl. 20.48
Oppdatert 19. aug. 2022 klokken 08.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 465 ord

Fædrelandsvennen skriver at de 250 ansatte i Rec Solar Norway i Kristiansand og Porsgrunn har fått beskjed om at produksjonen stanses.

– De ansatte har fått beskjed om at bedriften ikke kan drifte videre med disse strømkostnadene, sier tillitsvalgt Andreas Hadland Bolluk ved Rec Solar Norway til avisen.

Administrerende direktør Jan Enno Bicker i Rec Solar sier til VG at den endelige beslutningen om produksjonsstans ikke er på plass ennå:

– Den avgjørelsen vil bli tatt i morgen, sier han torsdag kveld.

Ifølge E24 fikk Rec Solar en strømregning på 40 millioner kroner i desember, noe som var mer enn seks ganger høyere enn ventet.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) var torsdag ettermiddag på besøk hos REC Solar Norway og møtte Bicker. Etter det NTB får opplyst, var muligheten for produksjonsstans et tema på møtet, men det kom ikke noen krav eller ønsker om strømstøtte fra regjeringen på det samme møtet.

Inntil 26 uker

Kristiansand-ordfører Jan Odvar Skisland sier til VG at det er snakk om en midlertidig stopp, i inntil et halvt år.

– Næringsministeren var ganske tydelig på at det vil komme tiltak som vil treffe dette ganske godt. Jeg prøvde å si at det hadde vært fint hvis de kunne ha litt is i magen og se hva som kommer av tiltak, sier Skisland til avisen.

– Det viser jo at strømprisene på Sørvestlandet er så høye nå at det blir vanskelig for bedriftene, sier ordføreren til Dagbladet.

– Eierne og ledelsen har vært veldig opptatt av at strømprisen nå gjør at de går i minus, sier han videre.

Ble informert torsdag

De rundt 60 ansatte i Rec på Herøya ble torsdag orientert om at det kan bli permitteringsvarsler, og at det også kan gå mot nedleggelse av fabrikken på Herøya.

– Vi har hørt rykter om at det kommer en strømregning for juli på 60 millioner kroner for fabrikken på Herøya og fabrikken i Kristiansand. Da hjelper det ikke mye å være en del av det grønne skiftet, sier tidligere tillitsvalgt Arnt Ove Melby til Telemarksavisa.

– Ut ifra den informasjonen vi har fått, så regner vi med at fabrikken blir kjørt ned, og at vi blir permittert. Det kan også gå mot nedleggelse med de rammebetingelsene vi har nå. Men så langt er det litt tidlig å si hva som skjer, sier Melby.

Gigantunderskudd

Sverre Gotaas, som er direktør ved Herøya Industripark, sier til avisa at han ikke har fått noen informasjon fra Rec.

– Men hvis det som TA har fått informasjon om er riktig, så kommer ikke dette som en overraskelse. Så vidt jeg kjenner til, har ikke bedriften fått en langsiktig kraftkontrakt, og da blir det vanskelig å drive i dagens marked med spotpriser, sier Gotaas.

Fædrelandsvennen skriver at fjorårets gigantunderskudd på 2,4 milliarder kroner og årets strømpriser gjør at eierne vurderer om Rec Solar Norway «bare» skal stoppe midlertidig, eller legges helt ned.