<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Innsiderne dumper aksjer i stor skala

Både topplederne, analytikerne og investorene er i de seneste ukene blitt langt mer skeptiske til aksjekjøp.

  Publisert 5. sep. 2022 kl. 16.09
  Oppdatert 5. sep. 2022 klokken 20.25
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 291 ord
  GRETTEN BJØRN: Forventninger om at Europa må klare seg uten russisk gass i en lengre periode bidro til å sende mange europeiske aksjer hodestups mandag.  Foto: Bloomberg

  Finansavisens Innsideportefølje har gjennom årene gjort det langt bedre enn Hovedindeksen på Oslo Børs. Porteføljen er basert på hvilke selskaper som melder om de viktigste «innsidekjøpene». En underliggende forutsetning er at en aksje har særlig mye oppside dersom toppledere, styremedlemmer og/eller store aksjonærer brått investerer betydelige deler av sine oppsparte midler i den.

  Også i USA er meravkastning i kjølvannet av innsidekjøp et kjent fenomen. For eksempel hamstret «innsiderne» aksjer rundt børsbunnen i mars 2020. I forrige måned var iveren etter å investere i eget selskap derimot svært laber. Ifølge Bloomberg dumpet 2.150 toppledere aksjer i sin egen arbeidsgiver, mer enn noen gang siden november i fjor. Forholdet mellom salg og kjøp var det høyeste siden februar.

  Også analytikerne er blitt mer pessimistiske. Snittestimatet for børsnoterte amerikanske selskapers driftsmargin i tredje kvartal er i de seneste åtte ukene jekket ned fra 16,9 til 16,1 prosent. Samtidig viser CNNs «fear and greed»-indeks at frykt igjen er den rådende sinnstilstanden blant investorene i verdens største økonomi.

  Fredagens melding om at Russland stanser gassleveransene til EU, tilsynelatende som hevn for områdets stadig strengere sanksjoner, hjalp ikke på humøret, og mandag ettermiddag var både den tyske og den italienske børsindeksen ned med rundt 2 prosent. Bilprodusentene gjorde det særlig elendig. Blant annet fikk BMW og Volkswagen kursfall på 3 prosent, mens franske Renault tapte nesten 5 prosent. Redusert tilgang på gass sendte dessuten det tyske strømleverandøren Uniper hodestups. Ved firetiden var kursen ned med mer enn 10 prosent, noe som innebærer at nesten 90 prosent av børsverdien har forduftet siden årsskiftet.

  For amerikanske investorer har kursfallet svidd mye mer, som følge av euroens brutale svekkelse mot deres egen valuta. På et tidspunkt mandag kostet euroen bare 0,9879 dollar.Tidlig i februar, før Ukraina-krigen og sanksjonene, var tallet godt over 1,14.