<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Strømmen tilbake ved Zaporizjzja-kraftverket – IAEA dypt bekymret over stadige strømbrudd

Atomkraftverket Zaporizjzja mistet onsdag all ekstern strømtilførsel i flere timer, for andre gang på fem dager. IAEA kaller utviklingen dypt urovekkende.

  Publisert 12. okt. 2022 kl. 21.18
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 370 ord

  – Jeg har blitt informert av teamet vårt på stedet om at den eksterne strømtilførselen til kraftverket er tilbake, skriver Rafael Grossi, sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået, på Twitter onsdag kveld.

  Kraftverket hadde da fått strøm fra dieseldrevne nødaggregater. Grossi kaller utviklingen for «dypt urovekkende».

  – Det viser at det haster med å opprette en sikkerhetssone rundt anlegget, sier Grossi, som tirsdag møtte Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg for å diskutere sikkerheten ved anlegget.

  IAEA-sjefen skal torsdag i nye samtaler om atomsikkerhet og sikkerhetssone rundt Zaporizjzja-kraftverket, denne gangen i Kyiv med ukrainske myndigheter.

  – Skyldes russisk angrep

  IAEA har observatører utplassert på det russisk-okkuperte kraftverket sør i Ukraina, og det var de som onsdag meldte at all ekstern strømtilførsel igjen var kuttet.

  Det statseide selskapet Energoatom, som har ansvaret for driften ved Ukrainas atomkraftverk, skriver på Telegram at transformatorstasjonen Dniprovska i nabofylket Dnipropetrovsk er ødelagt i et russisk rakettangrep, noe som har ført til at en viktig kommunikasjonslinje til anlegget er blitt stengt. Det har igjen ført til en automatisk oppstart av nødaggregatene ved Zaporizjzja-verket.

  Også den norske miljøstiftelsen Bellona er svært bekymret over situasjonen. De mener en demilitarisert sone rundt kraftverket er eneste løsning.

  – Da reduseres risikoen for at kritisk infrastruktur blir rammet av angrep. Dette vil også hjelpe personellet ved kraftverket med å drive anlegget sikkert, sier atområdgiver Oskar Njaa i Bellona.

  – Nok diesel til ti dager

  I september oppga Energoatoms leder, Petro Kotin, at Zaporizjzja-verket har nok drivstoff til å holde nødaggregatene i gang i kun ti dager. I et intervju med AP sa han også at disse er anleggets «siste forsvar mot en strålingsulykke».

  – Dette er andre gang på kort tid at man må ta i bruk diesel som nødløsning. Det kan bety at man har et mindre lager enn vanlig. Dersom det er tilfellet at Russland stopper tilførselen av diesel til kraftverket, samtidig som de bomber kraftsituasjonen, er dette i så fall aktive, bevisste handlinger som øker faren for omfattende radioaktive utslipp fra atomkraftverket, sier Njaa.

  Mens bekymringen for en atomulykke øker, foregår det harde kamper sør i Ukraina. Russland har de siste dagene dessuten skutt flere titall langdistanseraketter mot ukrainske byer etter at deler av den russiskbygde Krim-brua ble ødelagt i et bombeangrep i helgen.

  Zaporizjzja-verket er Ukrainas og Europas største kjernekraftverk.

  (NTB)