<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stoltenberg: Finland og Sverige bør slippe inn i Nato nå

Nato-sjef Jens Stoltenberg mener at Finland og Sverige har oppfylt sin del av intensjonsavtalen med Tyrkia og bør inn i Nato nå. Men Tyrkia er ikke fornøyd.

  Publisert 3. nov. 2022 kl. 20.32
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 469 ord

  Stoltenberg gjorde det torsdag helt klart at han mener tiden er moden for finsk og svensk Nato-medlemskap.

  – Finland og Sverige har levert. Det er på tide å gi dem fullt Nato-medlemskap, sa Stoltenberg da han holdt pressekonferanse sammen med Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu i Istanbul.

  Nato-sjefen ramset også opp en rekke saker der han mener de to nordiske landene har oppfylt Tyrkias krav. Det gjelder blant annet løfter om samarbeid i kampen mot terror, samt Sveriges skroting av restriksjonene på våpeneksport til Tyrkia. Han viste også til at Sverige er i ferd med å vedta lover som forbyr medlemskap i Kurdistans arbeiderparti (PKK).

  Ønsker flere konkrete tiltak

  Cavusoglu etterlyste på sin side at Sverige og Finland tar flere «konkrete skritt» mot terror før Tyrkias nasjonalforsamling vil godkjenne at de to landene slipper inn i Nato.

  Han kunne samtidig opplyse om at Sveriges statsminister Ulf Kristersson kommer til Tyrkia tirsdag neste uke for videre diskusjoner om Sveriges Nato-søknad, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Siden Kristersson tok over som statsminister i høst, har han sagt at han ønsker å reise til Tyrkia for å møte president Recep Tayyip Erdogan og diskutere landets Nato-søknad. Erdogan har sagt ja, men en dato for møtet har latt vente på seg.

  Det er imidlertid ingenting som tyder på at Tyrkia vil si ja til svensk og finsk Nato-medlemskap med det første. Torsdag siterte Bloomberg ikke navngitte kilder på at Tyrkias nasjonalforsamling neppe kommer til å gi grønt lys før årsskiftet, og at sjansene også er små for at det skjer før valget i Tyrkia i juni neste år. Kildene beskrives som embetsfolk med god kjennskap til saken.

  Krever utlevering av kurdere

  Tyrkia, Sverige og Finland inngikk en intensjonsavtale i juni om at Tyrkia vil si ja til at de to landene blir Nato-medlemmer såframt en rekke krav er oppfylt.

  Tyrkia har blant annet krevd at Sverige utleverer en rekke personer som landet mener er knyttet til kurdiske PKK og Gülen-bevegelsen. Mens PKK er terrorstemplet i både Tyrkia og EU for sin væpnede kamp for kurdisk selvstyre, anklager tyrkiske myndigheter Gülen-bevegelsen for å ha stått bak kuppforsøket mot president Recep Tayyip Erdogan i 2016.

  Under pressekonferansen sa Stoltenberg at han anerkjenner Tyrkias sikkerhetsbekymringer, samtidig som han framholdt at både Finland og Sverige er ivrige etter å samarbeide tettere med Tyrkia for å «bekjempe terrorisme».

  – Klart budskap til Russland

  Han sa også at krigen i Ukraina gjør det spesielt viktig at Sverige og Finland slipper inn i Nato nå.

  – Det er enda viktigere å fullføre medlemskapene i disse tider og sende et klart budskap til Russland om at Natos dør står åpen, sa han.

  Stoltenberg takket samtidig Tyrkia for all hjelp landet har gitt til Ukraina, og for å ha sikret kornavtalen med Russland, som gjør at Ukraina kan eksportere korn.

  Samtidig fordømte han iranske våpenleveranser til Russland og framholdt at det er «uakseptabelt å bidra med utstyr til Russlands ulovlige krig».

  (NTB)