<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Øyevitner: Plyndring og massearrestasjoner i Tigray

Regjeringsstyrkenes allierte står bak plyndring og massearrestasjoner i Tigray i Etiopia, på tross av våpenhvilen, forteller øyenvitner og bistandsarbeidere.

    Publisert 27. nov. 2022 kl. 16.35
    Lesetid: 5 minutter
    Artikkellengde er 1060 ord

    Opplysningene skaper ny bekymring for påståtte overgrep drøyt tre uker etter at de stridende partene ble enige om en våpenhvileavtale. Håpet blant diplomater og andre var at avtalen ville få slutt på lidelsene for den hardt prøvede regionen og de over fem millioner innbyggerne.

    Tigray er fortsatt avskåret fra resten av Etiopia i stor grad, selv om hjelpeforsyningene er gjenopptatt i kjølvannet av avtalen, som ble signert i Sør-Afrika 2. november.

    Det er begrenset tilgang til regionen for menneskerettsgranskere, noe som gjør det vanskelig for journalister og andre å få informasjon ut fra Tigray. Regjeringsstyrkene holder fortsatt stram kontroll på regionen.

    Krigen i Tigray

     
    •  Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) kom til makten i Etiopia da den daværende militærjuntaen og diktatoren Mengistu Haile Mariam ble styrtet i 1991.
    • TPLF og tigrayene, som utgjør 6–7 prosent av Etiopias befolkning, tok full kontroll over landets militære styrker og etterretningsvesen, noe de hadde helt fram til Abiy Ahmed ble statsminister i 2018.
    • Året etter fikk Abiy Nobels fredspris for sin innsats for å løse en mangeårig konflikt med nabolandet Eritrea.
    • Abiy, som tilhører oromofolket, den største folkegruppen i Etiopia, anklaget TPLF for omfattende korrupsjon og overgrep og skiftet ut en rekke sivile og militære ledere.
    • Etter dette styrte TPLFs ledere Tigray som en stat i staten. I september 2020 trosset de Abiys forbud mot å holde valg i regionen.
    • I begynnelsen av november 2020 tok soldater fra TPLF kontroll over regjeringsstyrkenes store militærbase utenfor Mekele. Der sikret de seg også store mengder våpen, inkludert raketter.
    • Få dager senere beordret Abiy en stor militæroffensiv mot Tigray-regionen. Det er ikke kjent hvor mange som ble drept i offensiven, som endte med at regjeringsstyrker tok kontroll over regionhovedstaden Mekele i desember 2020.
    • Det kom en rekke meldinger og rapporter om massakrer og massevoldtekter fra området. Flere TPLF-ledere ble likvidert i tiden etter.
    • I fjor sommer gjenerobret TPLF Mekele. Kampene spredte seg deretter til naboregionene Afar og Amhara.
    • Partene inngikk våpenhvile i mars i år, og denne varte i rundt fem måneder, før krigshandlingene tok til igjen.
    • I høst har etiopiske og allierte styrker fra nabolandet Eritrea tatt tilbake flere byer i Tigray i en stor offensiv.
    • 2. november signerte Etiopias regjering og TPLF en fredsavtale etter forhandlinger i Sør-Afrika i regi av Den afrikanske union. Den innebærer våpenhvile og uhindret humanitær tilgang. I tillegg må TPLF legge ned våpnene i løpet av 30 dager og gi slipp på den store graden av selvstyre de har hatt i Tigray. Eritrea er ikke nevnt.
    • FN advarer om at flere millioner mennesker i Tigray er rammet av ekstrem matmangel. Abiys regjering beskyldes for ha hindret leveranser av nødhjelp til regionen.
    • En rapport fra en FN-opprettet granskingskommisjon er det funnet beviser for omfattende overgrep fra alle sider siden i krigen. FN-rapporten dokumenterer alt fra utenomrettslige henrettelser til bruk av sult og voldtekt «i svimlende omfang» som våpen i krigen.
    Kilde: NTB

    Unge bortført

    – Soldater fra Eritrea og fra den etiopiske naboregionen Amhara – som har kjempet på regjeringsstyrkenes side – har plyndret bedrifter, private eiendommer, kjøretøy og helseklinikker i byen Shire, som ble gjenerobret forrige måned, forteller to bistandsarbeidere til nyhetsbyrået AP.

    Av frykt for egen sikkerhet ønsker de å være anonyme.

    De forteller at mange unge mennesker er bortført av eritreiske styrker i byen. En av dem sier også at han så «over 300» ungdommer bli tatt til fange av etiopiske soldater i flere massearrestasjoner i Shire.

    Byen huser mange som er blitt drevet på flukt i eget land som følge av krigen.

    Flere byer

    – Det er flere interneringssentre rundt i byen, sier en hjelpearbeider.

    Han legger til at de føderale styrkene ser ut til å arrestere folk som mistenkes for tilknytning til Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF), som førte an i krigen mot regjeringsstyrkene.

    Også i Alamata i sør blir folk som mistenkes for å a bistått Tigray-styrkene, arrestert, sier en innbygger. Han forteller at mange av vennene hans er arrestert.

    En tidligere lokal tjenestemann sier det også har vært massearrestasjoner i byen Korem, rundt to mil unna.

    Det at eritreiske soldater fortsatt er til stede i Tigray, skaper bekymring i lys av den pågående fredsprosessen. USA er blant dem som har bedt Eritrea trekke sine soldater ut av regionen.

    Eritrea ikke med i fredsavtalen

    Verken militærets talsperson, den etiopiske regjeringens kommunikasjonsminister eller Eritreas ambassade i Etiopia har besvart nyhetsbyrået APs forespørsler om å kommentere saken.

    Eritrea, som grenser til Tigray, var ikke nevnt i våpenhvileavtalen mellom TPLF og nobelprisvinner Abiy Ahmeds regjering. Fraværet av eritreisk representasjon i forhandlingene har ført til spørsmål om hvorvidt den undertrykkende regjeringen der vil respektere avtalen.

    En implementeringsavtale som er signert av militære ledere i Kenya, slår fast at Tigrays militære styrker skal gi fra seg sine tunge våpen. Det skal skje «parallelt med tilbaketrekningen av utenlandske og ikke-føderale styrker fra regionen».

    – 63 sivile drept

    Likevel er eritreiske styrker fremdeles aktiv i flere deler av Tigray, noe som skader fredsprosessen, forteller hjelpearbeidere, diplomater og andre som befinner seg inne i Tigray. Eritreiske styrker er blitt anklaget for noen av de verste overgrepene i konflikten, deriblant gjengvoldtekter.

    19. november rapporterte Tigray Television at eritreiske soldater hadde drept 63 sivile, hvorav 10 barn, i et område kalt Egela sentralt i Tigray. Rapporten fra den regionale kringkasteren, som har base i Tigrays hovedstad Mekele, siterte øyevitner. Et av vitnene hevder at lokalbefolkningen ble forhindret fra å begrave sine døde.

    Humanitær krise

    17. november ble fire ungdommer drept av eritreiske styrker i Aksum nordvest i Tigray, forteller en bistandsarbeider til AP.

    – Drapene har ikke stanset på tross av fredsavtalen. Og de begås i Aksum utelukkende av eritreiske styrker, hevder hjelpearbeideren, som ikke er navngitt.

    Tigray står midt i en alvorlig humanitær krise etter to år med begrensninger på nødhjelpsleveranser. Den tidvise blokaden fikk FNs ekspertpanel til å konkludere med at Etiopias regjering sannsynligvis brukte «sult som en metode for krigføring» mot Tigray.

    Etiopiske myndigheter har lenge benektet at de målretter angrep mot sivile i Tigray og viser til at målet er å slå ned på regionens opprørsledelse.

    Store ødeleggelser

    USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield anslo nylig at den to år lange konflikten har krevd en halv million menneskeliv og konstaterte samtidig at ødeleggelsene og lidelsene i Tigray er like store som i Ukraina.

    På tross av våpenhvilen som Den afrikanske union var sentral i å mekle fram, er grunnleggende tjenester som telefon, strøm og bankvesen utilgjengelig i de fleste deler av Tigray.

    Siden avtalen ble inngått, har FNs matvareprogram levert 96 lastebiler med mat og drivstoff til Tigray. Men de sliter fortsatt med tilgang til deler av regionen, og en hjelpearbeider sier at de ikke har fått uhindret humanitær tilgang slik avtalen krever.

    (NTB)