<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik kan de rødgrønne styre næringslivet

Staten skal etterligne USA og Sovjet under romkappløpet og SV skal godta oljeutvinning. Det kan bli Støre-regjeringens nye næringspolitikk.

Publisert 22. sep. 2021 kl. 18.44
Oppdatert 24. sep. 2021 klokken 14.03
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 614 ord
TEGNER OPP RØDGRØNN POLITIKK: – Oljeeventyret er en sosialdemokratisk triumf, sier Trygve Svensson, leder i Tankesmien Agenda. Foto: Anders Horntvedt

– De tre rødgrønne partiene har utvilsomt fått et sterkt mandat for å forandre Norge. Ap, Sp og SV har sterke felles interesser når det gjelder grunntrekkene i politikken. Men det ville vært rart om man ikke var uenige om noe når man er tre ulike partier, ellers hadde det vært litt som i Nord-Korea, sier Trygve Svensson, leder i Tankesmien Agenda.

Torsdag går startskuddet for regjeringssonderingene mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV på Hurdalsjøen Hotell utenfor Oslo.

I løpet av de kommende ukene må partilederne meisle ut en enighet om hvordan landets næringspolitikk skal se ut. 

Den jobbet har Tankesmien Agenda allerede tjuvstartet på.

Mini-CV

Navn: Trygve Svensson (43).

Stilling: Leder for Tankesmien Agenda.

Bakgrunn: Han har jobbet som rådgiver for konsernsjef Eldar Sætre i Equinor og som statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet. Har også jobbet som rådgiver for Arbeiderpartiet på Stortinget. Doktorgrad fra Universitetet i Bergen om Ludvig Holbergs retorikk.

Aktuell: Regjeringsforhandlinger står for døren.

– Bare å trykke på play

– Vi har hatt et stort prosjekt på rødgrønn næringspolitikk de seneste årene. Den kommende regjeringen kan egentlig bare slå opp hos oss og trykke på play, sier han.

I 2019 skrev rødgrønne politikere et 45 siders notat i regi av tankesmien. Notatet har tittelen «Grønn vekst for framtida», og tonen blir satt i innledningen: Ambisjonen er aktiv og retningsgivende nærings- og industripolitikk.

«Vi må ta et endelig farvel med dagens næringspolitikk: ideen om at en passiv, tilretteleggende eller næringsnøytral tilnærming vil gi oss næringsstrukturen som er nødvendig for framtida», står det.

Notatet bygger på arbeidet til økonomen Mariana Mazzucato, som har skrevet boken «The Entrepreneurial State».

– Bare å brette opp ermene

– Er det natta for bemanningsbransjen og private barnehager?

– Ikke natta, men kanskje blåtimen. Man kan ikke skru av alt med én gang, men den superprofitten du har sett på private leveranser av sentrale velferdstjenester er det ikke oppslutning for i Norge.

– Hvilke deler av næringslivet bør innstille seg på innstramming og kraftig omstilling?

– Det blir ikke så mye innstramming, men næringslivet bør innstille seg på mer aktiv og progressiv politikk. Både eiere, ledelse og tillitsvalgte må stå sammen for å løse de gigantiske bærekraftsutfordringene vi står overfor. Her er det bare å brette opp ermene og komme seg på jobb.

– Bør se oljen som maktmiddel

– Hva slags kompromiss ser du for deg på olje?

– Vi bør primært se på petroleumsnæringen som et maktmiddel. Oljeeventyret er en sosialdemokratisk triumf som klart motbeviser påstanden om at politikere ikke kan vedta suksess. Det var norske politikere som vedtok den mest vellykkede olje- og gasspolitikken i verden.

– Faren er hvis partiene faller ned i en grøft som handler om sluttdato, letestans og begrensninger. Mulighetene ligger i å bruke oljeinntektene mer progressivt i det grønne skiftet.

– Hva slags virkemidler ser du for deg?

– Det handler ikke bare om å sette av litt mer penger til Enova og Nysnø. Man må tenke som da USA og Sovjetunionen satte store ressurser inn på å vinne romkappløpet. Det kan være mål om batteridrevne ferger, 100 havgående hydrogenskip eller bærekraftig havbruk innen 2030.

– Det er mangel på energi

– Og imens skal oljen pumpes opp i full fart?

– Ja, det er mangel på energi i verden. Storbritannia står overfor en energikrise. Vi må tenke flere tanker samtidig, og da er det viktig å bruke oljepenger for å få til en mykest mulig overgang til det grønne skiftet.

– Kan SV godta dette?

– SV er nok mest opptatt av å forandre verden. Det gjør man best med penger og makt, og da må SV bli presentert for politiske løsninger de virkelig kan tro på.