<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Største boligboblen siden Japan: Kan kollapse når som helst

Det australske boligmarkedet har satt en ny rekord. Nå tror forvalter på fullstendig kollaps.

  Publisert 24. juni 2022 kl. 09.24
  Oppdatert 24. juni 2022 klokken 13.13
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 213 ord
  KAN KOLLAPSE: Australias boligmarked. Foto: LOREN ELLIOTT

  Med høyere renter i sikte skjelver det australske boligmarkedet. Nå kan det være duket for kollaps, ifølge Lazar Asset managment i en artikkel hos livewire.

  Boligmarkedet i Australia skal over lengre tid ha vært drevet av lave renter og enkel tilgang på lån. Nå skal den totale bankgjelden i landet ha nådd rekordnivåer og tilsvarer over 270 prosent av BNP, ifølge tallene til Lazard Asset Managment.

  – De australske boligprisene er ikke bestemt av tilbudet og etterspørselen av boliger, men av tilbudet og etterspørselen av gjeld, sa forvalter Dr Phillip Hofflin i Lazard.

  Det trekkes paralleller til boligboblen i Japan på starten av 90-tallet, og hvor Nikkei 225-indeksen fortsatt har til gode å nå de samme nivåene. Etter en sterk boligprisvekst de siste fem årene, slår Australia nå Japans rekorder.

  – Vi har nå slått rekorden som Japan satte for forholdet mellom boligverdier og BNP hvor de nådde 330 prosent. I Australia har vi nå passert det, sa Hofflin.

  Ifølge forvalteren vil en rentehevning på 200 basispunkter kunne føre til et fall på 16 prosent i boligmarkedet, og også kunne utløse en enda større nedtur dersom befolkningen mister troen på videre opptur i boligmarkedet.

  Inflasjonen i Australia var i årets første kvartal på 5,1 prosent og renten ble tidligere denne måneden satt opp med 50 basispunkter til 0,85 prosent.