<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny bransjeundersøkelse: Bank, finans og forsikring blant de som kommer best ut

Bank, finans, forsikring og bygg og anlegg er bransjene der de ansatte kjenner høyest tilhørighet til arbeidsplassen.

Publisert 29. aug. 2022 kl. 12.56
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 244 ord
BANK ER BRA: De som jobber i bank kjenner stor tilhørighet til jobben sin. Bilde av Norges Bank. Foto: Terje Pedersen / NTB

Det viser HR Norge og Kantars halvårlige arbeidslivundersøkelse.

– Disse bransjene scorer spesielt høyt på ledelse og endringsvilje. I tillegg er disse bransjene kjent for høye lønninger og gode ordninger. Dette bidrar nok til at disse bransjene får god respons fra ansatte og at ansatte har høy tilhørighet til arbeidsplassene sine, sier HR Norge-leder Even Bolstad.

– En markant dipp

Etter pandemien engasjement, gjennomføringsevne, endringsvilje og ledelse begynt å dale i norske virksomheter, ifølge undersøkelsen. Det igjen påvirker de ansattes tilhørighet til arbeidsplassen.

Syv av ti sier de har sterk eller meget sterk tilhørighet til jobben.

– Selv om tallene fortsatt er sterke i de fleste bransjer, ser vi en markant dipp for første gang på mange år. Nederst på lista finner vi bransjen restaurant, servering, reiseliv og hotell, samt transport og samferdsel, sier organisasjonspsykolog i Kantar, Harald Sørgaard Djupvik.

Etterdønninger av pandemien

Årsaken til at disse bransjene er på bunn kan være etterdønninger av massepermitteringen som fant sted under pandemien, mener Bolstad.

– Jeg vil råde lederne i disse bransjene til å jobbe med de ansattes engasjement til arbeidsplassen. Dette vil ha en direkte positiv innvirkning på følelsen av tilhørighet. Klarer man ikke å få de ansatte til å føle tilhørighet er det fort gjort at de slutter.

Det kan fort koste minst en årslønn dersom en person slutter og en ny må rekrutteres, sier han.

– Å sørge for å beholde de flinke folkene man allerede har, om enn det bare er et år ekstra, kan derfor være en gullkantet investering.