<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Firedagers arbeidsuke økte produktiviteten

Piloten hvor arbeidsgivere tester firedagers arbeidsuke har gitt overraskende resultater.

Publisert 21. sep. 2022 kl. 12.51
Oppdatert 21. sep. 2022 klokken 13.02
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 166 ord
EN DAG MINDRE: Firedagers-piloten som tilbyr arbeidere full lønn for 80 prosent arbeid har gitt positive resultater.  Bloomberg

Over 70 britiske selskaper har deltatt i en firedagers arbeidsuke-pilot. De ansatte får full lønn for å jobbe 80 prosent. 

Halvveis inn i prosjektet, som varer i seks måneder, viser data at produktiviteten har blitt opprettholdt eller forbedret hos de fleste selskapene, ifølge BBC.

Flere av selskapene ønsker nå å beholde ordningen, selv etter at prosjektet er ferdig. 

Produktiviteten forbedret

Mer «gammeldagse» selskaper har derimot funnet overgangen til en firedagers uke vanskeligere, ifølge adm. direktør i 4 Week Global, Joe O'Connor, som arrangerer piloten, sammen med forskere fra Cambridge og Oxford.

– For mange er det en ganske jevn overgang, og for noen er det noen forståelige hindringer – spesielt blant de som har lite fleksible systemer og en kultur som dateres langt tilbake til forrige århundre, sa han ifølge BBC.

Over halvparten av selskapene svarte midtveis i piloten at de ville beholde ordningen med firedagers arbeidsuke. Av selskapene svarte også 95 prosent at produktiviteten hadde vært lik eller forbedret.

Det foregår også piloter i USA, Irland, Australia og New Zealand.