<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Regjeringen fremmer forslag om bankpakke

Regjeringen vil gjennomføre endringene i EUs bankpakke. 

    Publisert 9. apr. 2021 kl. 14.07
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 229 ord
    FORSLAG: Regjeringen og finansminister Jan Tore Sanner har i statsråd fredag fremmet et lovforslag om gjennomføring av EUs såkalte bankpakke. Foto: Are Haram

    Regjeringen har i statsråd fredag fremmet et lovforslag om gjennomføring av EUs såkalte bankpakke, ifølge en pressemelding

    Lovforslaget innebærer i hovedsak justeringer som legger til rette for nye forskriftsregler. I tillegg fremmes forslag om samtykke til en EØS-komitébeslutning, som tar inn deler av bankpakken i EØS-avtalen.

    Særlig vil gjennomføring av endringene i kapitalkravsforordningen (CRR2) innebære viktige endringer i bankregelverket, fremgår det av meldingen.

    EUs bankpakke ble vedtatt i 2019, og består av kapitalkravsforordningen (CRR2) som i hovedsak trer i kraft i EU 28. juni 2021. Som følge av Covid-19-pandemien ble det i juni 2020 vedtatt endringer i EUs kapitalkravsregler for å lempe på enkelte krav, herunder ved å fremskynde iverksettelsen av vedtatte lettelser i CRR2.

    «Blant annet vil det komme et nytt krav om stabil finansiering, nye beregningsmetoder for motpartsrisiko, innstramminger i reglene om konsolidering og store engasjementer, og nye regler om rapportering og offentliggjøring av informasjon. Det innføres også en definisjon av «mindre og ikke-komplekse banker» som vil få en del regulatoriske lettelser. Etter CRR2 blir det også en utvidelse av dagens reduksjon av bankenes kapitalkrav for utlån til små og mellomstore bedrifter (SMB-rabatten), og det innføres en ny kapitalkravsrabatt for utlån til visse infrastrukturprosjekter. Det blir dessuten endringer i bankenes minstekrav til uvektet kapitaldekning», skriver Finansdepartementet. 

    Som varslet 26. mars, vil departementet komme tilbake til når CRR2 vil bli tatt inn i EØS-avtalen og kan settes i kraft i Norge.