<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svensker dundrer inn i refinansieringsmarkedet

Neobanken Northmill skal toge inn i Norge og ta et jafs av refinansieringsmarkedet som er beregnet til 130 milliarder kroner. 

Publisert 10. sep. 2021 kl. 19.57
Oppdatert 21. sep. 2021 klokken 13.09
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 641 ord
SKAL JAGE VEKST I Norge: Jamal Hussain skal lede Northmills norgessatsing. I første omgang er det markedet for refinansiering av forbruksgjeld som er fokuset.  Foto: Fxstudio

Som eneste land i Norden har det norske markedet for forbrukslån hatt negativ vekst siden 2019. Som en følge av denne utviklingen har refinansiering av forbrukslån blitt et stadig viktigere forretningsområde for forbrukslånsbankene. 

– Det er mange som kjemper om det samme benet. Finanstilsynet har ikke gjort det enklere å vokse i markedet for nye usikrede lån, så det er veldig mange aktører som fokuserer på refinansieringsmarkedet, sier Jamal Hussain, Country Manager i Northmill Norge.

I fjor sommer takket han ja til å lede norgessatsingen til Northmill – en svensk neobank. Hussain har lang fartstid i bransjen, først som analytiker i Entercard, og deretter som kredittsjef i BRAbank og Perx Folkefinansiering.

– Northmill er et friskt pust i en gammel industri, og har et stort potensial til å endre hvordan man opererer i dette markedet, sier Hussain til Finansavisen. 

Banken tar nå steget inn i det norske markedet. Det første trinnet er en inngang til refinansieringsmarkedet med produktet Reduce.

– Refinansieringsmarkedet i Norge er beregnet til svimlende 130 milliarder norske kroner og vi mener produktet vårt har meget konkurransedyktige betingelser. Vi har som mål å konkurrerer med de ledende aktørene, sier Hussain.  

Plass til én til

Hussain mener etterspørselen etter tjenester som hjelper forbrukere med å redusere rentekostnadene er høy. Men han erkjenner at det allerede finnes mange banker som tilbyr refinansiering av forbrukslån.

– Selv om det allerede er mange aktører i det norske markedet er det fortsatt plass til én aktør til. Vi kan tilby enda bedre priser, og en mye bedre kundeopplevelse, sier Hussain, og legger til:

– Jeg får stadig spørsmål fra venner og bekjente: Hvorfor enda en ny bank i Norge? Det er ikke produktet i seg selv som er revolusjonerende. Vi kan tilby enda lavere pris, men den største forskjellen er kundeopplevelsen. Her vil vi skille oss ut fra de andre aktørene, sier Hussain.

– Er kundene som skal refinansiere usikret gjeld så opptatt av kundeopplevelse?

–  Det kunden er aller mest opptatt av er selvfølgelig rentesatsen og månedskostnaden, men kundene er også veldig opptatt av kundeopplevelse når de skal refinansiere et lån, påstår Hussain.

– Jeg har vært igjennom prosessene til mange av våre konkurrenter for å se hvordan de opererer, og etter min mening har ingen en like god prosess som oss, sier han.

Ikke billigst

I markedet for usikrede låneprodukter handler den typiske refinansieringsprosessen om å samle dyre smålån og kredittkortgjeld inn i et rimeligere forbrukslån. På nettsidene til Northmill Bank fremgår det et låneeksempel på 65.000 kroner med 5 års nedbetalingstid. Her er effektiv rente 14,45 prosent. 

– Legger dere opp til å være prisledende? På finansportalen er det flere aktører som tilbyr lavere rente på refinansiering enn dere?

– Vi kan ikke garantere at vi er prisledende. Vi må ha risikojustert avkastning i bakhodet, vi kan ikke bare blindt gi den laveste renten til alle, sier Hussain.

– Men kunden vil uansett få et bedre tilbud i forhold til det kunden allerede har, legger han til. 

I dag har Northmill et tilbud som strekker seg over betaling, sparing, kreditter, refinansiering og forsikring. I Norge er det refinansieringsproduktet Reduce som blir hovedtilbudet fra start, men Hussain utelukker ikke at de vil gå inn i andre produkter på sikt.

– Vi starter med ett produkt om gangen for å se hvordan det fungerer, og deretter vil vi lansere andre produkter etterhvert. Vi er i en tidlig fase i Norge og vi har en klar ambisjon om å vokse, sier Hussain. 

Northmill Bank

  • Northmill er en neobank med formål om å forbedre privatpersoners økonomi.
  • Ble grunnlagt i 2006 og er underlagt tilsyn fra Finansinspektionen i Sverige.
  • Har mer enn 200.000 kunder i Sverige og 150 ansatte.
  • Northmill har idag virksomhet i fire land: Sverige, Finland, Norge og Polen.
  • Northmill fikk svensk banklisens i 2019. 

  • Hadde totale inntekter på 337 millioner svenske kroner og en egenkapitalavkastning på 13 prosent i fjor. 
  • Resultat før skatt endte på 78 millioner svenske kroner i 2020. 
  • Banken har en ambisjon om å etablere seg i ti europeiske land innen 2023.