<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frykter konkurs for bankgigant - aksjen raser

Konkursfaren øker for den skandalepregede banken Credit Suisse. Aksjen faller til rekordlave nivåer.

Publisert 3. okt. 2022 kl. 12.22
Oppdatert 3. okt. 2022 klokken 12.49
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 322 ord
SKANDALEBANK: Den sveitsiske banken Credit Suisses hovedkontor i Zurich, hvor ledelsen hadde en stor ringerunde fra i helgen. Bloomberg

Lederne i den skandalepregede sveitsiske banken, Credit Suisse, har brukt helgen på å ringe rundt til store kunder, kreditorer og investorer for å berolige dem om bankens likviditet og kapitalposisjon, meldte Financial Times søndag.

Bankens femårige credit default swap (CDS) steg til 293 basispoeng, opp fra 55 basispoeng ved starten av året, ifølge Bloomberg. Dette er det høyeste nivået noensinne og kan bety økt konkursfare for banken.

Hva er CDS?

 
  • CDS kan på norsk kalles «kredittapsforsikring» og er en swapkontrakt mellom to parter for overføring av tredjeparts kreditteksponering. 
  • Kjøper av en CDS får kredittbeskyttelse, mens selger garanterer for det underliggende instrumentets kredittverdighet mot betaling.
    Kilde: Wikipedia

I praksis betyr dette at det er rundt 23 prosent sjanse for at banken misligholder sine obligasjoner innen 5 år.

Dette gjorde investorer bekymret og som resultat faller Credit Suisse-aksjen kraftig mandag, og er ned 8 prosent så langt. Bare i år har bankaksjen falt med nesten 60 prosent.

Beroligende brev ga motsatt effekt

Fra før av er investorene bekymret, da banken er nødt til å kutte kostnader etter et år preget av skandaler. Banken kunngjør sin plan for restrukturering den 27. oktober. 

Banken står overfor et «kritisk øyeblikk», ifølge Credit Suisse-sjef Ulrich Koerner, som før helgen sendte et nøye formulert brev til ansatte og investorer som skulle berolige dem. Dette hadde derimot motsatt effekt. 

Nytt Lehman-øyeblikk

Flere tok også til Twitter og Reddit for å diskutere situasjonen. Enkelte spekulerte i om det kunne oppstå et nytt Lehman-øyeblikk. Kollapsen av Lehman Brothers ble et symbol på finanskrisen i 2008.

Flere har derimot ment at dette er «skremselspropaganda», og hedgefondforvalter Boaz Weinstein i Saba Capital Managements twitret «trekk inn pusten dypt» og sammenlignet situasjonen med da Morgan Stanleys CDS var dobbelt så høy i 2011 og 2012, ifølge Bloomberg.

Banken har stått i store skandaler som har involvert Archegos Capital Management og Greensill Capital. Dette har tæret på investortilliten, svekket nøkkelbedrifter og førte til et stort talenttap for banken.