<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges bank tar grep – tilbyr ekstraordinære lån til bankene

Norges bank tar grep for å dempe svingningene i pengemarkedet, og tilbyr ekstraordinære lån til bankene.

    Publisert 3. okt. 2022 kl. 13.44
    Oppdatert 3. okt. 2022 klokken 14.08
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 145 ord
    Her sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Eivind Yggeseth

    De kommende ukene vil strukturell likviditet i banksystemet være svært lav som følge av store skatteinnbetalinger til staten, skriver Norges Bank i en melding. 

    For å gi økt forutsigbarhet om likviditeten i banksystemet, vil dermed Norges Bank tilby F-lån med full tildeling til fast rente og med løpetid på én dag de to kommende neste ukene, frem til 14. oktober. 

    «Usikkerhet om størrelsen på skatteinnbetalingene og nivået på likviditeten i banksystemet, har gitt store svingninger i korte pengemarkedsrenter», heter det.

    F-lånene kommer i tillegg til ordinære markedsoperasjoner som følger av prognosen for strukturell likviditet. Renten på F-lånene vil være 0,1 prosentpoeng høyere enn styringsrenten, og vil være på 2,35 prosent.

    Tilbudet videreføres dersom situasjonen tilsier det.

    «Målsettingen i Norges Banks likviditetspolitikk er å holde de kortsiktige pengemarkedsrentene nær styringsrenten. Norges Bank oppnår dette ved å styre den samlede mengden likviditet i banksystemet», skriver banken.