<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Distriktsbanker gjør opprør – ber Vedum snu om kapitalkrav

Over 80 banker i distriktene ber finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) skrote planene om økte kapitalkrav for små og mellomstore banker.

    Publisert 5. des. 2022 kl. 18.32
    Oppdatert 5. des. 2022 klokken 18.32
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 215 ord

    Ved nyttår øker etter planen kapitalkravene for små og mellomstore norske banker med 1,5 prosentpoeng til 21 prosent.

    Nå har 81 slike banker i distriktene gått sammen om et initiativ for å få regjeringen til å snu i saken, skriver VG. De mener de nye kapitalkravene vil gi små banker i distriktene langt dårligere rammevilkår enn storbankene.

    Flere banksjefer peker på at Vedum selv gikk klart imot forslaget fra Solberg-regjeringen om økte kapitalkrav da Senterpartiet var i opposisjon. Bakteppet for forslaget er at EU ønsker felles krav til egenkapital.

    – Vi trodde vi kom til å vinne fram fordi vi kjemper mot en ordning som Vedum selv har sagt at han er imot, sier banksjef Bente Haraldson Syre i Haugesund Sparebank.

    Ifølge bankene koster det i dag 70 prosent mer for en liten bank å låne ut 3 millioner kroner i boliglån enn det gjør for en storbank. Med de nye reglene vil forskjellen bli 86 prosent.

    Banksjef Bjørn Asle Hynne i Aasen Sparebank i Levanger sier at de økte kostnadene kan føre til at bankene blir nødt til å sette opp renten til kundene.

    – Ved å stå på innføringen rammer Vedum distriktsbankene i Norge, samtidig som de store norske og utenlandskeide bankene i Norge slipper, sier Hynne.

    Vedum ønsket ikke å kommentere kritikken mandag ettersom Finansdepartementet har saken til behandling.

    NTB