<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stor børsnotering på trappene – kan skje innen måneden er omme

Volvo Cars skal være nærme en børsnotering, og den kan komme innen måneden er omme.

  Publisert 16. sep. 2021 kl. 09.41
  Oppdatert 16. sep. 2021 klokken 09.53
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 353 ord
  NOTERING: Volvo Cars og adm. direktør Håkan Samuelsson skal være nærme en børsnotering i Stockholm. Foto: Bloomberg

  I starten av juli lettet Volvos sjef for bildivisjonen, Håkan Samuelsson, på sløret om en børsnotering før året var omme under selskapets online «Tech day».

  «Vi ser på muligheten for å gjøre en børsnotering før utgangen av året», sa Volvo Cars-sjefen i et intervju med Reuters i etterkant av presentasjonen.

  Mye tyder nå på at svenskene nærmer seg en notering med stormskritt.

  Kinesiske Geely Holding, som er morselskapet til Volvo Cars, skal ha kommet langt i diskusjonene med ulike banker om å notere bilfabrikanten i løpet av de kommende ukene, ifølge tre kilder Reuters har vært i kontakt med.

  Hvis selskapet går på børs vil det være en av de største europeiske noteringene i år. 

  Solid verdsettelse

  Volvo Cars sikter mot en verdsettelse på 20 milliarder dollar, rundt 172 milliarder kroner, i den planlagte noteringen på Stockholmbørsen, som nå er planlagt i slutten av september, ifølge kildene. 

  Intervallet er noe uklart ettersom én av kildene mener intervallet vil ligge på mellom 20 og 30 milliarder dollar, mens en annen antydet en vurdering på rundt 16 milliarder. En vurdering på 20 milliarder vil tilsvare seks til syv ganger inntjeningen, som er på linje med Daimler og BMW. Til sammenligning har Tesla en vurdering på mer enn 70 ganger inntjeningen. 

  De to bankene som skal lede prosessen med å ta selskapet på børs er Goldman Sachs og SEB, mens BNP Paribas, Carnegie og HSBC også skal være involvert, melder Reuters. 

  Volvo Cars ville ikke komme med en kommentar til Reuters, mens Geely ikke har svart på henvendelsen. SEB og Goldman Sachs har også avstått fra å kommentere. 

  Mindre optimistisk analytiker

  NordLBs bilanalytiker Frank Schwope er ikke like optimistisk som kildene til Reuters og anslår et verdsettelsesområde på mellom 10 og 15 milliarder dollar.

  «De sterke marginene som var i første halvdel av 2021 er usannsynlig å være bærekraftige, ettersom markedet hadde fordeler av et sterkt oppsving etter pandemien. Det vil neppe fortsette», sier Schwope til Reuters. 

  Volvo advarte denne måneden om at salgsvolumene i andre halvdel av 2021 kan falle etter at de må kutte produksjonen på grunn av mangel på halvledere.