<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Noen kommer til å bli drept

Tesla-eier kan nå spille dataspill på skjermen i bilen – mens bilen beveger seg. Det skaper furore blant eierne. 

Publisert 10. des. 2021
Oppdatert 10. des. 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 372 ord
TRAFIKKFARLIG: Vince Patton illustrerer at han kan spille videospill mens hans Tesla Model 3 er i bevegelse. Skjermbilde: YouTube

Ikke noe problem tenker du kanskje, men nå har Tesla blitt klagd inn til National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) for spillstuntet. 

– Noen kommer til å bli drept. Det er helt sinnssykt, sier Tesla-eier Vince Patton i et videointervju med The Associated Press . Det var New York Times som omtalte saken først.

Han fant ut at han kunne spille flere spill, inkludert kabal og flere arkadespill, og surfe på nettet – alt mens bilen var i bevegelse. Han understreker at han ikke har noe imot Tesla og er glad i bilen sin, men at han tror dette kan utgjøre en sikkerhetstrussel.

Risikabelt

Flere andre har uttrykt sin misnøye i tilbakemeldinger på oppdateringen og omtaler det som risikabelt.

– De må kode det så denne funksjonen synkroniserer seg med setesensoren, fordi dette er farlig. Folk kommer til å bruke autopilot og så spille kabal mens bilen kjører, skriver én bruker.

– Jeg trodde funksjonen ville skrudd seg av etter 10 km/t, men den fortsetter å fungere, skriver en annen.

– Hensynsløst uaktsomt

Patton har henvendt seg direkte til NHSTA fordi det ifølge ham selv er umulig å komme i kontakt med Tesla.

– NHSTA må forby all video i forsetet og all interaktiv internettsurfing når bilen er i bevegelse. Å skape en skummel distraksjon for føreren er hensynsløst uaktsomt, sier Patton i klagen han har sendt inn. 

Det amerikanske veidirektoratet har bekreftet å ha fått inn klagen og undersøker saken. De har ikke tatt ut noen formell klage mot Tesla ennå.

– Vi har fått inn klagene og diskuterer funksjonen med produsenten, sier en talsperson i NHSTA til NYT.

Hele ni prosent av dødsulykker i USA er knyttet til distraherte sjåfører, men her er det store mørketall, ifølge veidirektoratet. 

For å spille spillet må man trykke på en knapp som sier at man er passasjer, men den er det bare å lyve seg forbi sier Patton. 

Tesla har vært i hardt vær i en årrekke etter flere ulykker knyttet til systemene for selvkjøring i flere tilfeller har vist seg å ikke være pålitelige.