<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

El-SUV må inn igjen – hjulet kan falle av

Verdens største bilprodusent kaller tilbake 2.700 eksemplarer av el-modellen bZ4X, mindre enn to måneder etter lansering.

    Publisert 23. juni 2022 kl. 15.21
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 239 ord
    TILBAKE TIL VERKSTEDET: Toyotas el-SUV bZ4X. Foto: Bloomberg

    Toyota har utstedt en global tilbakekallelse av sin helelektriske SUV bZ4X, 2.700 biler i tallet, mindre enn to måneder etter lanseringen, melder Financial Times.

    Advarselen fra verdens største bilprodusent går ut på at hjulene potensielt kan falle av grunnet problemer med boltene som fester dem til kjøretøyet.

    «Vi undersøker om det vil løse problemet å stramme til boltene, eller om det trengs en endring av komponenter», skriver selskapet ifølge avisen.

    2.200 av de 2.700 bilene var på vei til det europeiske markedet, 280 til Nord-Amerika og resten til Asia. De fleste av dem er ennå ikke levert til sluttkunde.

    Toyota fraråder å kjøre bilen frem til feilen kan repareres. Ingen skader eller hendelser er meldt inn så langt.

    Hårete ambisjoner

    Tilbakekallelsen er en lei smell for japanernes ambisjoner om å investere 35 milliarder dollar i utrullingen av 30 batteridrevne modeller innen 2030. På dette tidspunktet håper Toyota også å ha nådd målet om et årlig salg av 3,5 millioner batteridrevne biler.

    Senioranalytiker Seiji Sugiura i Tokai Tokyo Research Institute mener ifølge Financial Times at tilbakekallelsen ikke er ensbetydende med strukturelle kvalitetsproblemer hos Toyota. 

    – De vil kanskje vise at de er ekstremt forsiktige med lanseringen av sine elbiler, sier han.

    Tilbakekallelsen kommer dagen etter at Toyota kuttet sitt globale produksjonsmål for juli fra 850.000 til 800.000 biler, med henvisning til corona-relaterte forstyrrelser i forsyningskjeden.