<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette skal Tesla bli «helt rå på»

Elon Musk har sett seg lei på kundeklager, og har gjort «helt rå» service til sin øverste prioritet. Nå endrer Tesla kurs i Kina.

Publisert 15. sep. 2022 kl. 10.46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 317 ord
PRIORITERER SERVICE: Elon Musk. Foto: Iván Kverme

Tesla revurderer sin salgsstrategi i Kina, nærmere bestemt ved å stenge noen showrom i prangende kjøpesentre i byer som Beijing der trafikken stupte under corona-nedstengningene, opplyser to personer med kjennskap til planene til Reuters

Fokus vil i større grad flyttes til der leiekostnadene er lavere og det går an å tilby reparasjoner.

– Helt rå på service

Toppsjef og gründer Elon Musk har gjort det til sin øverste prioritet at Tesla skal bli «helt rå på service», sånn han i forrige uke formulerte det i en tweet til en frustrert Texas-kunde som hadde ventet i en måned på å få bilen reparert. 

Som del av strategiskiftet skal Tesla ifølge én av nyhetsbyråets kilder trappe opp med nyansettelser av teknikere og servicearbeidere i Kina, og Teslas kinesiske nettsted hadde pr. torsdag over 300 stillingsannonser ute. 

Ulikt de fleste bilprodusenter eier Tesla butikkene sine selv, fremfor å støtte seg på forhandlere. Selskapet selger også bilene sine på internett, noe som har gitt mer spillerom til å justere en salgsstrategi som først fulgte Apple-modellen.

– Gir mer mening

I de første åtte månedene av 2022 solgte Tesla 400.000 Kina-produserte Model 3- og Model Y-biler, hvorav 60 prosent ble solgt lokalt, viser tall fra China Passenger Car Association. Salget steg dermed 67 prosent fra samme periode året før.

Kina har blitt Teslas nest største marked, og Tesla er også landets nest mest solgte elbilmerke bak BYD. Én analytiker hevder overfor Reuters at bilprodusentens strategiskifte gjenspeiler en anerkjennelse av behovet for bygge kundelojalitet. 

– Det er ikke nødvendig å åpne showrom i dyre kjøpesentre, spesielt når reparasjonsvirksomheten har blitt lukrativ. Det gir mer mening å beholde bare ett eller to showrom i sentrum for å beholde posisjoneringen av merkevaren, men å flytte mer til forstedene, sier direktør Yale Zhang i det Shanghai-baserte analysehuset Automotive Foresight.