<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Elbilaksje krakket

Den kinesiske elbilprodusenten Leapmotor stupte 34 prosent i torsdagens børsdebut i Hongkong. – Dyr aksje, sier analytiker.

Publisert 29. sep. 2022 kl. 11.19
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 238 ord
PILENE PEKTE NEDOVER: På Hongkong-børsen torsdag. Foto: Bloomberg

Den kinesiske elbilprodusenten Zhejiang Leapmotor Technology fikk et brutalt møte med Hongkong-børsen da aksjen endte første handelsdag på 31,90 Hongkong-dollar, hele 34 prosent under en introduksjonskurs på 48 Hongkong-dollar som ble satt nederst i det indikerte intervallet.

På sine laveste nivåer under torsdagens handel var aksjen ned 42 prosent. 

Leapmotor hentet rundt 800 millioner dollar før børsintroduksjonen (IPO), og kursfallet var det største noensinne for en børsdebutant på denne størrelsen eller større.

– Dyr aksje

Transjen reservert for individuelle investorer var undertegnet, med kun 16 prosent av 13,1 millioner aksjer plassert. Ifølge en pressemelding onsdag var transjen for institusjonelle investorer «moderat» overtegnet.

– Leapmotors IPO var dyr selv om den ble priset på bunnen, og tilbudet var betydelig undertegnet – noe som antyder at investorsentimentet var svakt. Jakten på markedsandeler kommer på bekostning av marginer, og selskapet sliter med å dra inn bruttomarginer samtidig som alle hjemlige konkurrenter tjener anstendig med penger, sier LightStream Research-analytiker Shifara Samsudeen til Bloomberg.

Sikter høyt

Elbilprodusentens hovedfokus er på den midtre til høye enden av markedet, med priser på 150-300.000 yuan (21.400-42.800 dollar). Prospektet trekker frem nettopp dette segmentet som det raskest voksende fremover, hevder Frost & Sullivan ifølge nyhetsbyrået.

Leapmotor-debuten lover dårlig for den kinesiske elbilbatteriprodusenten CALB som ventes å gå på Hongkong-børsen neste uke. Selskapet priset onsdag sin IPO til 1,3 milliarder dollar i bunnen av det indikerte intervallet.

Hang Seng-indeksen falt 0,8 prosent til 17.119,73 torsdag.