<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Salget stuper – elbilandelen holder seg stabil

Så langt i år ligger antall førstegangsregistrerte nye personbiler klart bak fjoråret. Det gjelder også for september måned. 

Publisert 3. okt. 2022 kl. 17.57
Oppdatert 3. okt. 2022 klokken 18.03
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 269 ord
FALLER: Nybilsalget stuper. Foto: Bloomberg

Etter årets ni første måneder er antall nybilregistreringer rundt 20 prosent lavere enn på samme tid i fjor. 

Nedgangen er spesielt tydelig for ladbare bensin- og dieselhybrider, mens antall nye elbiler omtrent er på fjorårets nivå.

– De aller fleste vil kjøre grønt. Derfor holder elbilandelen seg på nesten 80 prosent, selv om andre biltyper har en klar nedgang, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). 

Modeller nybilsalg september OFV

Elbilandelen kunne vært høyere

I september ble det totalt registrert 14.646 nye personbiler. Det er 18,6 prosent færre enn samme måned i fjor. Og tross høyt registreringstall i antall nye elbiler totalt i år, hadde september en nedgang på 18,4 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. 

For året så langt er det 102.761 førstegangsregistrerte nye personbiler, en nedgang på 20,3 prosent.

Elbilandelen utgjør 77,8 prosent i år, en andelsøkning på 15,3 prosentpoeng. Mens antall nye elbiler så langt i år er 79.910, omtrent samme nivå som i 2021.

– Elbilandelen ville ha vært enda høyere om bilfabrikkene kunne produsere som før. Om produksjonsmulighetene bedrer seg, blir det svært spennende å følge utviklingen ut året, sier Solberg Thorsen.

Markesdandel pr. september. OFV

Færre eierskifter

Også antall eierskifter har gått ned så langt i år, og 389.164 personbiler har fått ny eier. Det er 3,9 prosent lavere enn på samme tid i fjor. Dette kan bety at flere venter med å bytte bil – enten fordi de er usikre på hva de skal velge, eller fordi de venter med å selge til de har fått sin nye bil som er i bestilling. 

Samtidig er det en klar økning i antall elbiler som skifter eier, noe som gjenspeiler økningen i elbiler i kjøretøybestanden.