<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fortjenesten skjøt i været for luksusbilgigant

Porsche fikk et enormt hopp i fortjenesten etter å ha økt inntektene per solgte kjøretøy.

    Publisert 28. okt. 2022 kl. 09.36
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 239 ord
    LUKSUSGIGANT: Porsche økte driftsresultatet med over 40 prosent i årets første ni måneder.  Bloomberg

    Luksusbilmerket Porsche rapporterte fredag tall for årets første ni måneder, fra januar til september. 

    Porsche økte driftsresultatet med 40,6 prosent, til over 5 milliarder euro. Inntektene steg med 15,7 prosent, ifølge Reuters.

    Leveranse av biler økte med kun 2 prosent, til litt mer enn 221.500 kjøretøy, emn avkastning på salget økte til 18,9 prosent. Selskapet hadde «betydelig høyere» inntekter per kjøretøy, samt at den fikk et boost av valutakurseffekter. 

    Porsche bekreftet også veiledningen for året.

    «Tredje kvartal av 2022 var ganske ustabilt og utfordrende fra et politisk, økonomisk og sosialt perspektiv. Likevel klarte vi å notere Porsche og få en god start,» sa finanssjef i selskapet, Lutz Meschke.

    Sent i september ble Porsche notert på Frankfurt-børsen med en prislapp på 75 milliarder euro.

    Porsche, som er en del av Volkswagen -gruppen, tok over tittelen som Europas mest verdifulle bilprodusent etter børsnoteringen. 

    Russland-exit kostet dyrt

    Aksjen har steget jevnt siden børsnoteringen for en knapp måned siden.  Kursen stod i 99 euro ved børsslutt torsdag, opp fra noteringskursen på 82,50 euro. Det tilsvarer en økning på 20 prosent. 

    Oliver Blume, adm. direktør i begge selskapene, sa at børsnoteringen vil øke friheten for Porsches virksomhet, samtidig som at det vil booste Volkswagens elektrifiseringsskifte. 

    Kostnadene med børsnoteringen og virkningen av å stanse virksomheten i Russland, som bilmerket var tungt inne i, førte derimot til at Volkswagens resultat for tredje kvartal endte på minus 1,6 milliarder euro, ifølge Reuters. 

    Tyske Volkswagen står blant annet bak merker som Audi, Lamborghini, Bentley, Porsche og Ducati.