<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– En katastrofe for Tesla

Dan Ives i Wedbush Securities mener Elon Musk gjennom Twitter-prosjektet har lyktes med det shorterne ikke har klart: Å knuse Tesla-aksjen. Samtidig advarer Musk om Twitter-konkurs.

  Publisert 11. nov. 2022 kl. 08.25
  Oppdatert 11. nov. 2022 klokken 10.39
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 585 ord
  KNUSER TESLA-AKSJEN: Wedbush-analytiker Dan Ives mener Elon Musk lykkes der shorterne har mislyktes. Foto: NTB

  Den notoriske Tesla-optimisten Dan Ives i Wedbush Securities har tatt Tesla bort fra sin toppliste, og tatt kursmålet ned fra 300 til 250 dollar, melder flere amerikanske medier. 

  Sjefanalytikeren ser likevel en oppside på over 30 prosent fra torsdagens sluttkurs på drøye 190 dollar, og beholder sin «outperform»-anbefaling. Aksjen ble torsdag med Nasdaq opp over 7 prosent

  – Oppvisning i svart humor

  Ives påpeker at Tesla har falt 25 prosent siden Elon Musk fullførte overtakelsen av Twitter, og effekten på Tesla blir «verre og verre dag for dag», går det frem av et notat analytikeren har sendt til sine kunder.

  «I det som bare går an å betrakte som en oppvisning i svart humor har Elon Musk tynget Teslas reise og aksje, og nå finnes også en risiko for at varemerket tar skade av denne pågående katastrofen som Twitter har blitt forvandlet til, skriver Ives ifølge Dow Jones.

  Tidligere denne uken ble det kjent at Musk hadde solgt Tesla-aksjer for 4 milliarder dollar , og nedsalget hans i Tesla kommer dermed opp i rundt 36 milliarder dollar det siste året. Halvparten av dette har blitt gjort etter at Musks planer om å ta Twitter av børs ble kjent

  – Elon Musk er Tesla

  Ives mener Elon Musk er så tett forbundet med varemerket Tesla at han nærmest er en personifisering av bilmerket, noe som har gjort ham til verdens rikeste. 

  «Tesla er kronjuvelen i hans imperium, og Elon Musk har lykkes i å endre bilindustrien like mye som Apple har endret telefonen. Men nå har han også lyktes i å gjøre det shortere har prøvd uten å lykkes: Å knuse Tesla-aksjen til tross for at selskapet har en sterk posisjon», skriver Wedbush-analytikeren.

  «Denne Twitter «Money Pit»-situasjonen kommer aldri til å gå over og vil fortsette å ta opp penger, tid og oppmerksomhet fra Musk som istedenfor kunne ha blitt fokusert på Tesla», fortsetter Ives, og trekker ifølge CNBC frem at Twitter er et langt større prosjekt å drive enn SpaceX.

  Wedbush satte i november 2021 Teslas «street high», det vil si det høyeste kursmålet for aksjen blant de etablerte meglerhusene. Ives høynet da kursmålet fra 1.100 til 1.400 dollar, med et «bull case»-kursmål på 1.800 dollar.

  Advarer om Twitter-konkurs

  Samtidig har Musk i sin første appell til Twitter-ansatte advart om at selskapet kan gå konkurs om det ikke snart begynner å generere mer kontanter. Et grep Musk har gjort er å høyne prisen for Twitter Blue-abonnement til 8 dollar, og målet hans er at abonnement skal utgjøre halvparten av Twitters inntekter.

  I et klima med kraftig stigende renter har Musk påført den sosiale mediegiganten 13 milliarder dollar i gjeld som nå er i hendene på syv Wall Street-banker som sliter med å lempe den over på investorer. Og tilliten til Twitter har ifølge Bloomberg falt så raskt at enkelte fond – selv før Musks konkursuttalelser – tilbød seg å kjøpe lånene for 60 prosent av pålydende.

  «Dypt» bekymret for sikkerheten

  I sin appell advarte den nye Twitter-sjefen om at ansatte må forberede seg på 80 timers arbeidsuker, og at frynsegoder som gratis kantine vil bli inndratt. Fra før er det kjent at hjemmekontor forbys.

  Torsdag ble en (nok en) kaotisk dag i Twitter. Flere direktører sa opp, deriblant sikkerhetssjef Yoel Roth, personvernsjef Damien Kieran og compliance-sjef Marianne Fogarty. Avgangene bekymrer amerikanske tilsynsmyndigheter (Federal Trade Commission, FTC) «dypt», men ifølge Reuters skrev Musk-advokaten Alex Spiro i en e-post torsdag at han har vært i samtaler med FTC og at «compliance» vil bli ivaretatt.