<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lanserer toppkandidat for ny Tesla-fabrikk

Regjeringer er ivrige i sin lobbyvirksomhet når Elon Musk planlegger Teslas neste Asia-fabrikk. Sør-Korea er en av favorittene.

Publisert 23. nov. 2022 kl. 11.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 293 ord
HAR ASIA-PLANER: Elon Musk. Foto: NTB

Tesla planlegger en ny fabrikk i Asia, og gründer og toppsjef Elon Musk lanserte onsdag Sør-Korea som en toppkandidat blant mulige destinasjoner, melder Reuters.

Lanseringen skal ha skjedd i en videokonferanse med den sør-koreanske presidenten Yoon Suk-yeol.

«Vi forventer å kjøpe komponenter for mer enn 10 milliarder dollar fra sør-koreanske selskaper i 2023, og kommer til å styrke vårt samarbeid langs forsyningskjedene betydelig», ble Musk sitert på av presidentens kontor.

Rettssak på gang

Yoon var i forkant av samtalen klar over Teslas planer om en ny Asia-fabrikk, og ba Musk om å bygge den i Sør-Korea. Musk varslet en investeringsbeslutning etter en gjennomgang av forholdene i andre land, blant dem kvalitet på arbeidsstyrken, teknologisk nivå og produksjonsinfrastruktur.

Kontakten mellom Yoon og Musk kommer ifølge nyhetsbyrået omtrent samtidig med oppstarten av en rettssak i Sør-Korea som skal ta opp sikkerheten ved Tesla-biler. Elbilprodusenten er også gjenstand for mange andre søksmål og økt oppmerksomhet fra regulatoriske myndigheter.

Yoon skal ha tatt opp i samtalen at han vil lempe på reguleringer som bremser investeringer fra globale tech-selskaper, og dermed øke sin konkurransedyktighet.

Lobbyvirksomhet

Indonesia og India er blant andre land som har drevet lobbyvirksomhet overfor Tesla om den neste Asia-fabrikken, og førstnevntes president Joko Widodo appellerte i august Tesla om å legge den dit. Presidenten og andre høytstående tjenestepersoner for regjeringen var ifølge Reuters i møte med Musk tidligere i år og ba ham da om å gjøre landet til et knutepunkt for elbilproduksjon – i tillegg til batteriproduksjon.

Analytikere opplyser til nyhetsbyrået at en eventuell Tesla-fabrikk i Sør-Korea kan lede til tett samarbeid med aktører som Samsung Electronics og LG Innotek.

Blant Teslas batterileverandører i dag finner vi sør-koreanske LG Energy Solution, japanske Panasonic og kinesiske Contemporary Amperex Technology.